Вадим Войтик: Без реконструкції мереж, борг на Вовчинецькій 202 буде збільшуватись


Нещодавно серед івано-франківських ЗМІ поширилась інформація, що Єдиний розрахунковий центр в житловому будинку по вул. Вовчинецька, 202 без попередження вимкнув електропостачання.

Кореспондент «Бліц-Інфо» звернувся за роз’ясненням ситуації до директора ЄРЦ Вадима Войтика.

«Кілька днів тому з мешканцями будинку були проведені збори і я особисто був на них присутній. Я відверто людям говорив – є очевидна проблема: у вас є близько 40 тисяч гривень боргу за електроенергію. Одні його визнають, інші – ні. Але поки не буде проведена реконструкція мереж у даному будинку – борг буде зростати. Причина проста – є загально-будинковий лічильник, по якому РЕМ знімає показники  та виставляє рахунок ЄРЦ.  Далі, за логікою, його ділять та надають до оплати мешканцям. Вони ж натомість вирішили, що в кожного є лічильники в квартирі, за якими і треба сплачувати рахунки. Варто зауважити, що там живуть фахові люди, що прекрасно розбираються в електроенергії. Беручи до уваги різницю в рахунках, стає зрозуміло, що при великому бажанні кожен такий фахівець вміє підключити свій лічильник в обхід. Крім того, не треба забувати про спільні кухні, на яких немає газопостачання. А розподіляли цю використану електроенергію як завгодно», - розповідає Вадим Войтик.

Вирішення даної проблеми директор ЄРЦ бачить тільки в реконструкції внутрішньо-будинкових електромереж та встановленні нових лічильників.

На запитання, чи мало ЄРЦ право відключити світло, Вадим Войтик пояснив, що в таких випадках є два законні шляхи.

«Перший – ЄРЦ не сплачує цей борг через те, що не надходять гроші від мешканців. Тоді РЕМ сам відключає електроенергію через заборгованість. Другий варіант – ЄРЦ сплачує виставлений рахунок та спонукаємо мешканців його виплатити, а саме провести реконструкцію.  Думаю, ми правильно все робили , бо люди зараз готові її проводити» - пояснює пан Войтик.

Комунальник зазначив, що 70% від вартості цих робіт оплатить ЄРЦ, а 30% повинні сплатити мешканці будинку протягом року з моменту підписання договору. На кожну квартиру виходить близько тисячі гривень, яку поділять на частини.