Василь Скрипничук: «Дотримання Конституції відіграє напрочуд важливе значення на шляху євроінтеграції»


На думку голови Івано-Франківської обласної ради Василя Скрипничука, питання здійснення, реалізації, дотримання, виконання, використання та застосування Конституції є надзвичайно важливим у плані орієнтації нашої держави на європейські цінності та європейську інтеграцію.

Таку точку зору висловив пан Скрипничук, виступаючи перед громадськістю в обласному центрі під час урочистостей з нагоди Дня Конституції України.

«Ми є нацією з великою і складною історією та глибокими правовими і конституційними традиціями», – наголосив Василь Скрипничук.

Разом з тим, як стверджує голова обласної ради, в сучасних реаліях Україні характерна криза конституціоналізму. Наслідком цього є криза у самому суспільстві. Причина ж полягає у істотних розходженнях між фактичною та юридичною конституцією, конституційною правосвідомістю та офіційною політико-правовою доктриною.

«Я не думаю, що в республіці можна знайти що-небудь більш негідне, ніж коли закон приймають і потім не виконують, і тим більше, коли закону не дотримується сам його законодавець», – відзначив Василь Скрипничук, цитуючи одного із класиків політичної науки.

Основне призначення конституції – закріплення й гарантування фундаментальних прав людини та громадянина, упорядкування й організація державної влади, утвердження загальнолюдських цінностей, на яких ґрунтується будь-яке суспільство.

«Ми прагнемо, щоб задекларовані права стали реальністю, щоб люди почувалися захищеними і впевнено дивилися в майбутнє. Коли кожен громадянин відчує, що його життя, здоров’я, честь і гідність, недоторканість і безпека дійсно визнані найвищою цінністю, тоді ми зможемо з гордістю заявити, що Україна стала дійсно незалежною державою», – резюмував Василь Скрипничук.