Василь Юрчишин: "Українське економічне середовище корумповане, а влада і бізнес пов’язані"


Те, що Національний Банк України знизив облікову ставку на 0,5% і, відповідно, має намір стимулювати економіку – безперечно, правильний напрям, але існують певні сумніви, зокрема чи позначиться зниження ставки на реальному секторі, тобто позичальниках.

Про це «Погляду» розповів директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин.

«В умовах, коли економіка знаходиться у складному становищі, а ми бачимо, що промисловість за перші 4 місяці впала майже на 4,5%, і це вже можна вважати критичним станом, то зниження ставки Центрального банку певним чином є сигналом для комерційних банків», – розповідає Василь Юрчишин.

Цей сигнал, за словами експерта, є одночасно заохоченням до зниження відсоткових ставок, і, врешті-решт, вартості запозичень для кінцевих позичальників – для підприємств, бізнесу, окремих верств населення.

Водночас співрозмовник зазначає, що наразі важко спрогнозувати, наскільки це зниження позначиться на реальному секторі. 

«Справа в тому, що непривабливість українського економічного середовища не стільки залежить від рівня ставок, скільки від того, що це середовище неусталене з невизначеними або слабко захищеними правами власності», – зазначив Василь Юрчишин. 

«Цьому середовищу притаманні корупційність, певним чином не відокремленість економічних рішень від політичних настроїв влади, високо взаємопов’язаність влади і бізнесу», – каже експерт.

Ці чинники, власне, і визначать, чи бізнес зможе вийти на належний рівень.

«І якщо найближчим часом ситуація не покращиться, зниження процентної ставки НБУ продовжаться. Можливо, ще на піввідсотка, але тут немає такого, що встановили 3% чи 10% і все добре. Тут важливо, аби НБУ подавав регулюючі сигнали, а не встановлював жорсткі рамки у відсотковій політиці», – зазначив Василь Юрчишин і наголосив, що НБУ може стимулювати ті ж самі комерційні банки для того, аби вони активніше входили в реальний сектор, але примушувати комерційні банки знижувати ставки не є способом, який зможе принести заспокоєння в реальний сектор.