Вчений Івано-франківського університету вважає, що Україна через 2-3 роки може стати енергетично незалежною


Україна може стати енергетично незалежною державою за умови нарощування видобутку власної нафти і газу, вважає проректор з наукової роботи Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу Олег Карпаш.

“В принципі, через 2-3 роки ми можемо стати. Але для цього потрібні інвестиції, для цього потрібні кадри, для цього потрібні технології, для цього потрібно розуміння всіх – і політиків, і фахівців, і чиновників, і органів місцевого самоврядування”, – зазначив він сьогодні в коментарі журналістам під час проведення круглого столу “Вуглеводневий сектор Івано-Франківській області: проблеми та рішення”.

За словами вченого, в Івано-Франківській області є значні запаси нафти і газу, але для їх видобутку потрібні великі інвестиції. При цьому він навів приклад, що тільки буріння 1 км нафтогазової свердловини коштує мінімум 1,5 млн грн.

“Крім освоєння та інших процедур. І не факт, що ця свердловина дасть якийсь результат”, – пояснив О.Карпаш.

Він також нагадав, що в 70-80-х роках в Івано-Франківській області добували 2 млн. т нафти.

“У нас запаси нафти і газу в Карпатському регіоні дуже великі. Але вони на великих глибинах і це вимагає відповідних капітальних вкладень”, – зазначив учений.

Він вважає другим важливим напрямком для становлення енергонезалежності країни – енергоефективність та енергозбереження.

За матеріалами УНН