Вчіться жити без газу: Мешканці одного з житлових будинків Івано-Франківська вже тиждень без газу


Тиждень тому 60 квартир на Набережній, 4А в Івано-Франківську відключили від газу. З того часу люди воюють з комунальниками. Минулого понеділка прямо у дворі будинку відбулася нарада за участі мешканців. Як не дивно, на неї прийшли далеко не перші особи міста і причетних до того підприємств. А й справді, що їм там робити – це ж не урочисте відкриття чергового пам’ятника?

Колонки під забороною

Усе почалося з того, що людей попередили про планове відключення газу на три дні – з 9 по 11 вересня. Вимкнули тільки 11-го. Після того газовики пішли по квартирах відключати колонки. Причина – несправність димовентканалів. Без колонок обіцяли подати газ на плити, а з ними – ні, бо це, мовляв, небезпечно.

«Ще у серпні витяг був нормальний, а тепер виявилося, що все погано, – каже мешканець будинку Володимир Хибінь. – І неможливо знайти крайнього, бо ЄРЦ відправляє нас у газове управління, а ті перекидають з одного номера на другий».

Та й вимкнути колонки у всіх квартирах непросто, каже чоловік. Бо є такі, де просто ніхто не живе.

«По тих помешканнях, де люди не живуть, КП ЄРЦ має нам подати довідки, і ми будемо відновлювати газопостачання», – обіцяє керівник міського управління експлуатації газового господарства Володимир Марич.

Але ЄРЦ такі довідки видавати не поспішає. «Не буває квартир, де ніхто не живе, – переконаний заступник директора підприємства Петро Шкутяк. – Якщо люди на тиждень кудись поїхали, то що – двері ламати?! З досвіду знаю, що всі дуже швидко знайдуться – і ті, що в місті, і з-за кордону».

Як не крути, а мешканцям від того не легше: ні помитися, ні їсти зварити. Сім із дванадцяти стояків таки погодилися на відключення колонок. Решта чекає.

За словами мешканки будинку Вік­торії Білої, тиждень видався важким. «То бутерброди їмо, то піцу робимо у мікрохвильовці, – бідкається жінка. – А вчора позичили у батьків чайник, то вже хоч чогось теплого можемо випити. Доводилося навіть мити дитину в холодній воді. Зараз двоє дітей у хаті вже хворі, і я теж».
 

Винна радянська влада?

Як каже головний інженер ПАТ «Івано-Франківськгаз» Ігор Височанський, згідно з правилами безпеки перевірку димовентиляційних каналів мають робити тільки спеціалізовані організації. А оскільки в газовиків ліцензії на це нема, то вони користуються інформацію фахівців.

«Ми отримали листа від спеціалізованої організації, де вони стверджують, що всі 60 квартир не придатні до експлуатації газу, – говорить Височанський. – Тому були змушені вимкнути. Як тільки усі несправності усунуть, і ми отримаємо відповідного листа, то газ буде включено».

Ігор Височанський підкреслює: такі документи вони отримують від балансоутримувачів щорічно перед опалювальним сезоном. Більше того, вони навіть підняли попередній акт і там усе було в порядку. Що ж сталося?

У листі від спецорганізації – ПП «Івано-Франківськпромсервіс» – вказано кілька порушень. Перше – димовентканали були неправильно змонтовані ще під час будівництва. Друге – багато каналів засмічені, прочистити їх неможливо. І третє – усі тутешні витяжки під’єднані до одного димового каналу. Не забагато для одного будинку?

Як каже головний інженер ПП «Івано-Франківськпромсервіс» Павло Мірчук, з такими порушеннями тут взагалі не можна ставити колонки – це загрожує здоров’ю та життю мешканців. Особливо, коли в більшості квартир стоять пластикові вікна і броньовані двері, а приток повітря здійснюється через ті ж димовентканали.

Інженер відділу експлуатації КП ЄРЦ Ростислав Котович переконує – перевірки роблять щороку, але тільки зараз виявили порушення, тому що раніше на це ніхто не звертав уваги.

«Під час здачі в експлуатацію надається акт про справність і відокремленість димових і вентиляційних каналів, – зазначив Котович. – Згідно з цим актом, усі і працюють, і перевіряють тільки тягу. А цього разу була заявка мешканки про несправність каналів. Тому зробили задимлення з вентканалу, яке показало, що дим пішов з усіх квартир, а, згідно з правилами, він має йти на дах».

Невже за 40 років існування цього будинку ніхто не перевіряв ті канали? Чи може попередники (ЖЕО № 2) робили щось неправильно? На ці запитання Ростислав Котович не відповів. Каже, тоді ще не працював. Зважаючи на молодий вік інженера, віримо.
 

Технологія йде вперед

Отже, винних не знайти. Може, той, хто приймав будинок 40 років тому? Заступник директора департаменту комунального господарства Микола Матіїв не знає – він хоч і не дуже молодий, але його тоді тут теж не було. Можливо, ЖЕО?

«Не можу сказати, що жек нічого не робив, – каже Матіїв. – Гарантію можу дати, що 80 % колонок в будинку – нового типу, де мають бути фольгові чохли або спеціальні кандали. Якби мешканці користувалися старими колонками радянського типу, то таких питань би не виникало. У зв’язку з тим, що технологія йде вперед, ми купуємо нові котли, а економимо на вентиляційному каналі, то так і виходить».

Але це припущення, а треба факти. Ростислав Котович говорить, що ЄРЦ уклав договір з Карпатським експертно-технічним центром і там скоро точно скажуть, у чому річ. Наразі представник ЄРЦ пропонує три виходи із ситуації: встановлення бойлера, турбоколонки або автономного опалення. І все це, звісно, люди мають робити за свої гроші.

Як сказав у вівторок на оперативній нараді керівник ЄРЦ Вадим Войтик, у кращому випадку колонки можна буде експлуатувати лише на верхніх поверхах, і то якщо експертиза дозволить.«Для нашої організації це не тільки імід­жевий, а й фінансовий клопіт, – сказав Войтик. – Ми не можемо нарахувати кошти за обслуговування димовентканалів, хоча робота була зроблена. І за додаткові проекти – теж. Зрештою, ми не зацікавлені у створенні цієї проблеми, але найголовніше – життя людей, які мешкають у будинку».

Тут можна довго кричати про те, що наші комунальні служби, чиновники, будь-які гілки влади наразі здатні лише контролювати життя людей, які їх обрали чи платять їм за послуги. А коли виникає проблема – усі тільки роблять стурбовані обличчя. Але яким може бути вихід саме з цієї ситуації?

«Що робити таким, як я, які тільки недавно купили колонку? – обурюється мешканка Набережної, 4А Романа Карпінець. – Хто мені відшкодує гроші за електрику, мікрохвильовку, яку я змушена вмикати постійно, аби приготувати їжу дітям. Вони повинні виправити помилки своїм коштом. Інакше радикальні дії будуть однозначно, бо це – сім’ї, діти, пенсіонери, інваліди!».

Тетяна СОБОЛИК, "Репортер"