Верховна Рада зробила перший крок назустріч санкціям


Верховна Рада зробила перший крок назустріч запровадженню санкцій.

За проект закону №4453а, який запроваджує інститут санкцій, у першому читанні проголосували 248 депутатів.

У ньому зазначається, що Верховна Рада України приймає цей закон, виходячи з положень Конституції, Декларації про державний суверенітет України та загальновизнаних міжнародних норм і правил.

Закон є реакцією на потенційні загрози національній безпеці України, включаючи ворожі дії, збройний напад інших держав чи недержавних утворень, завдання шкоди життю та здоров'ю населення, захоплення заручників, експропріацію власності держави, фізичних та юридичних осіб, завдання майнових втрат та створення перешкод для сталого економічного розвитку, повноцінного здійснення громадянами України належних їм прав і свобод.

У законопроекті зазначається, що з метою захисту національної безпеки, суверенітету і територіальної цілісності України можуть застосовуватись спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи.

Санкції можуть застосовуватись з боку України по відношенню до іноземної держави, іноземної юридичної чи фізичної особи, громадян України, юридичних осіб, створених за законодавством України, а також інших суб'єктів.

При цьому застосування санкцій не виключає застосування й інших заходів захисту. Законопроект містить 29 видів санкцій, серед яких, зокрема, блокування активів осіб, часткове чи повне припинення транзиту ресурсів, польотів та перевезень територією України, а також анулювання або зупинення ліцензій та інших дозволів, наявність яких є умовою для здійснення певного виду діяльності.