Вибір, який визначає покупку: різні способи оплати в інтернет-магазині


Онлайн-шопінг стає дедалі популярнішим в Україні, і це не дивно: покупки в інтернеті дозволяють економити, адже ідентичні товари офлайн, як правило, коштують більше, купувати потрібний товар, якщо такого немає в місцевих магазинах, а також обирати продукцію вдома, минаючи черги та не витрачаючи час і кошти на транспорт. Зі зростанням популярності онлайн-шопінгу зростає і конкуренція між підприємцями, і один із способів покращити становище свого бізнесу — впровадити зручні для покупців форми оплати. Розповідаємо, що до чого.

Види та форми оплати 

Передоплата

Передоплата — різновид оплати, за якою покупець сплачує певну суму продавцю наперед ще до отримання, огляду чи покупки товару/послуги. Це, наприклад, повна передоплата за індивідуальний пошив одягу, часткова передоплата за манікюр майстру тощо. Як стає зрозумілим, розрізняють повну та часткову передоплату. Розглянемо переваги такої оплати для бізнесу:

- гарантія покупки (у разі 100% оплати);

- мінімізація ризиків відмови від товару та неплатоспроможності покупця;

- отримання часткової/повної компенсації завчасно за неліквідні товари (індивідуальні замовлення) в разі відмови від покупки.

Наразі повна передоплата майже не застосовується, оскільки покупці не довіряють незнайомим підприємцям та бояться зустрічі з шахраями. Натомість популярною є альтернатива — передоплата в розмірі 200-300 грн для покриття витрат бізнесу на логістику в разі відмови від покупки.

Важливо: нерідко шахраї, обіцяючи повну передоплату, надсилають підприємцям сторонні посилання для ніби отримання цієї оплати, де необхідно ввести дані своєї картки. Не переходьте за такими посиланнями та не вводьте CVV код і термін дії картки, адже в 99% випадків це призведе до крадіжки шахраями всіх коштів на вашому рахунку!

 Немає опису.

Фактична оплата

Оплата за фактом є оплатою покупцем одразу після отримання товару/послуги. Працює така оплата переважно офлайн: наприклад, це розрахунок після стрижки, тобто по факту надання послуги, оплата за вже виконані послуги ремонту приміщення і розрахунок при відвантаженні товару на склад. 

Такій формі оплати вже притаманні певні ризики, серед яких ризик відсутності коштів у клієнта і відмови від продукції, однак вона все ще є нормою для певних сфер бізнесу (салони краси, ресторани, кав'ярні тощо). Для інтернет-магазинів застосовується вкрай рідко, однак як варіант розглянути можна (наприклад, у разі доставлення кур'єром).

Післяплата

Оплата, де клієнт розраховується за покупку після отримання товару та його огляду на пошті. Післяплата можлива як незалежна форма оплати (коли ви вірите людині «на слово» та відправляєте товар), так і як послуга логістичних компаній (на Новій пошті, Укрпошті, наприклад).

Серед ризиків — відмова від товару та додаткові витрати на логістику та доставлення товару назад на склад.

Відтермінування оплати

Найризикованіший вид оплати, коли клієнт спочатку отримує та навіть користується товаром/послугою, а оплачує потім. Якщо гарантії зі сторони клієнта відсутні (розписка, договір, вексель тощо), то ризиків у такого розрахунку хоч відбавляй — і повернення зіпсованого товару, і лише часткова оплата, і неповернення товару, і навіть відмова від оплати взагалі.

Що ж вибрати для інтернет-магазину? Для користувачів найкращим варіантом є відтермінування платежу, а для продавців — передоплата.

Рішення — застосування одразу кількох форм оплати: передоплати, післяплати (з передоплатою у 200-300 грн за вартість доставлення) і безпечної оплати через маркетплейси, якщо там ви також продаєте товари.


Промо