Від пестицидів до канцерогенів: Що знаходили під час перевірки води в прикарпатських річках


Протягом минулого року в деяких річках на Прикарпатті спеціалісти фіксували значне перевищення забруднюючих речовин.

Як розповіла в коментарі Бліц-Інфо начальниця лабораторії моніторингу вод Західного регіону Марія Засідко, на території Івано-Франківської області встановлено 18 пунктів моніторингу у басейні Дністра, 4 з яких  - на масивах поверхневих вод, забір води з яких здійснюється для задоволення питних і господарсько-побутових потреб населення та 7 пунктів моніторингу у суббасейні річки Прут, 2 з яких в районах питних водозаборів.

"Результатами досліджень поверхневих вод річкового басейну Дністра протягом 2022 року виявлено принаймні один раз присутність 34 пріоритетних забруднюючих речовин (з 35, які визначає лабораторія - авт.), у суббасейні Прута - 21 забруднююча речовина. Це пестициди, поліароматичні вуглеводні, леткі органічні сполуки та важкі метали. Особливу стурбованість викликає наявність у водах поліроматичних вуглеводнів - речовин, які утворюються при згоранні вуглеводневого рідкого чи газоподібного палива. Вони є хімічними канцерогенами і небезпечні для людини навіть при малій концентрації. Зафіксовано перевищення за вмістом цих речовин в річках Гнила Липа, с. Бабухів (в 7,6 раза), р. Тлумачик, с. Локітка (в 2 рази), р. Чорнява, с. Хом'яківка (в 3,5 раза). Зафіксовано також високий вміст із перевищенням ЕНЯмах хлорпірифос-етилу, який є інсектицидом широкого спектра дії в р. Саджава м. Долина - перевищення у 15  разів",- каже Марія Засідко.

Також в прикарпатських річках спеціалісти виявили перевищення за вмістом важких металів - кадмій (2,7 раза) і ртуть (у 26 разів) у р. Кропивник, с. Мостище, свинець у р. Павельче в с. Павлівка (1,3 раза), нікель у р. Саджава в м. Долина, за вмістом хрому  зафіксовано перевищення у 3 рази у  р. Чорнява, с. Хом’яківка. Та, на щастя, жодного разу під час досліджень не виявили миш’яку.

"Найбільш забрудненою на території Івано-Франківської області є р. Саджава в м. Долина, в якій встановлено перевищення за вмістом пестицидів - циперметрину у 125 разів, хлорпірифосу у 15 разів, незначні перевищення за вмістом поліароматичних вуглеводнів. Також в р. Саджава зафіксовано перевищення граничнодопустимих концентрацій у 60 разів за показником хімічного споживання кисню, вміст нітрогену амонійного вище норми у 20 разів. Про забруднення річки повідомлено екоінспекцію, органи місцевого самоврядування та територіальні громади. Відносно найчистішими річками залишаються Бистриця Надвірнянська та Лімниця",- кажуть в лабораторії.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!