Від видобутку сланцевого газу на Прикарпатті кожен мешканець отримає близько 5 грн – депутати


У результаті підписання угоди про видобуток сланцевого газу на Олеській родовищі, мешканці Прикарпаття отримають лише по 5,7 грн на рік з коштів, передбачених на соціальний розвиток. Така інформація міститься у відкритому зверненні народних депутатів Олександра Донія (позафракційний), Ярослава Гінки («УДАР») і Юрія Дерев'янка (позафракційний).

Згідно з наведеними нардепами цифрам, на соціальний розвиток громад передбачено 4 млн грн на рік. При цьому на територіях, де збираються видобувати газ, проживає 714 тис. осіб. Таким чином, на кожного жителя Прикарпаття припадає на рік лише близько 5,7 грн, пише НБН.

Всього на цих територіях розташовано 27 населених пунктів, які будуть отримувати по 150 тис. грн на рік, або ж по 12,5 тис. грн на місяць.

Також нардепи зазначили, що представники громад цих населених пунктів не включені до списку осіб, які приймають рішення про розподіл коштів, відпущених на соціальне і промисловий розвиток громад.

Крім того зазначено, що інвестор не оплачує земельний податок, збір за використання води, а також інші збори за спеціальне використання природних ресурсів місцевого призначення, які повинні йти до місцевих бюджетів.

Повністю з текстом заяви можна ознайомитися тут

Як повідомляло "Бліц-Інфо", 20 серпня Івано-Франківська рада на засіданні відмовилася узгодити проект угоди про розподіл продукції між державою Україна, компанією «Шеврон Юкрейн Б.В.» і ТОВ «Надра Олеська» при видобутку на Олеському родовищі.

В кінці серпня до облради надійшла нова редакція проекту угоди з  корпорацією Chevron про розподіл продукції, яку прийняли 20 вересня. 

Орієнтовно 1 жовтня погодити проект угоди має також і Львівська облрада.

Кабінет міністрів дозволив продовжити кінцеві терміни укладення угоди між Україною та компанією «Шеврон Юкрейн Б.В.» про розподіл вуглеводнів, що добуваються на Олеській площі, до 24 листопада.