Відчула в собі нове життя, малюючи образ Богородиці для церкви


У невеличкій церкві Святого Андрія Первозванного (УГКЦ) міста Калуша у лівій бічній наві недавно з’явилася нова ікона — «Богородиця, що розв’язує вузли». Її у часі Різдва подарувала одна калуська вдячна парафіянка.

Парох о. Микола Крушец і миряни вважають ікону чудотворною, а її авторка — педагог і художниця Богдана Кульбанська з Калуша — свідчить, що тривалий час через хворобу не могла завагітніти, лікувалася, а відчула в собі нове життя у часі роботи над іконою.

Оригінал канонічної ікони «Богородиця, що розв’язує вузли», яка є улюбленим набожеством Папи Франциска, зберігається у Німеччині, а копія — у Львові.  На ній зображено Пресвяту Діву Марію, яка стоїть на півмісяці в оточенні ангелів і Святого Духа у вигляді голуба, який кружляє над ореолом із зірок. Богородиця розв’язує вузли на довгому шнурі, тримаючи ногу на голові скрученого змія. А нижче — людина у супроводі ангела. Вважається, що це Товія з архангелом Рафаїлом йде до Сари просити, щоб стала його дружиною.
Але Бог дивен у волі Своїй, бо вирішив проявити чуда саме у Калуші в одній із найменших греко-католицьких парохій.

Богдана КУЛЬБАНСЬКА, художниця:
— Мені двадцять вісім років і я працюю вчителем образотворчого мистецтва в Перевозецькій школі Калуського району. Я заміжня, але упродовж двох років не могла завагітніти через проблеми зі здоров’ям, які треба було вирішувати на медичному рівні. Зі слів лікарів, процес лікування мав бути досить тривалим і, звісно, недешевим. Я художник. Якось у мене калушанка пані Галина замовила намалювати образ «Богородиця, що розв’язує вузли». Пояснила, що хоче його поофірувати до церкви за зіслані ласки, які отримала, коли молилася дев’ятницю до цього образа. Я писала образ минулого року упродовж двох місяців — щодня по кілька годин.

Взялася за роботу в жовтні. А перед такою відповідальною роботою я передусім висповідалася і одержала благословення священика. До речі, перед роботою і у часі роботи зовсім не думала про себе і про свої проблеми зі здоров’ям, а головно — щоб високоякісно написати образ Богородиці. 

Працювалося легко. Картина має параметри 80х60 см — фарби олійні, а лляне полотно проррунтоване й натягнуте на картонну основу. Після завершення роботи я відвезла образ пані Галині та повідомила їй, що вагітна і що дізналася про це під час роботи над образом. І на Андрія — 13 грудня минулого року пані Галина й подарувала ікону «Богородиці, що розв’язує вузли» церкві Святого Андрія Первозванного УГКЦ. Я переконана, що сталося чудо Боже. Адже у мене констатували захворювання ще тоді, коли лиш замовили образ. Тож, виявляється, що я завагітніла під час хвороби, а це без Божої волі було б неможливо. Навіть медики мені казали, що я хвора, а про вагітність і натяку не було. Просто я вірю у Бога, сповідаюся і причащаюся, а також від усього серця щиро молюся до Матері Божої...
Настоятель церкви Святого Андрія Первозванного (УГКЦ) о. Микола Крушец не має жодного сумніву, що ікона «Богородиця, що розв’язує вузли», яку намалювала Богдана Кульбанська і яка нині у цьому невеличкому храмі, — чудотворна. Священик переповідає свідчення мирян, яких торкнулася Божа благодать через моління дев’ятниці до «Богородиці, що розв’язує вузли», а її появу в храмі не вважає випадковою, а пов’язує з подіями понад півстолітньої давності.
— Колись на кутику церковного дворика, де тепер дзвіниця (на перехресті трьох доріг. — Авт.), була давня придорожня кам’яна каплиця Святого Антонія Падевського (або Падуанського, від італійського міста Падуя. — Авт.), — розповідає о. Микола КРУШЕЦ. — Але 1960 року радянські богоборці два дні машинами розтягували її, поки не зруйнували. Одна наша парафіянка, нині вже покійна, згадувала, що руйнування каплиці було великою трагедією для калушан і що їй снився сон, у якому Мати Божа обіцяла  повернутися на це роздоріжжя. і аж після того, як у церкві з’явився образ «Богородиці, що розв’язує вузли», я згадав цю призабуту розповідь своєї парафіянки. Повірте, ми є свідками чуд Пресвятої Богородиці, тож як Її діти повинні молитися до Неї.

газета Галичина