Відійшов у вічність знаний громадсько-політичний діяч з Городенківщини


23 вересня відійшов у вічність полум’яний патріот, громадсько-політичний діяч з Городенківщини Романюк Іван Михайлович.

На 93-му році пішов із життя - активний громадський діяч, один із перших членів Коломийської спілки політв’язнів і репресованих, Руху, Товариства Української мови “Просвіта”, Станиці братства ОУН-УПА Романюк Іван Михайлович. Про це повідомили на сторінці Городенківської міської ради територіальної громади.

Був учасником з’їздів політв’язнів і репресованих у Києві, делегат 1-5 Великих зборів КУН, конференцій ОУН-УПА. Романюк Іван Михайлович народився 27 червня 1929 р. у с. Котиківка. Навчався у Коломийській гімназії (1941-1944 рр.) разом з Дмитром Павличком і Романом Іваничуком. Після закінчення Городенківської СШ № 1 (1947 р.) навчався на хіміко-технологічному факультеті Львівського політехнічного інституту. Під загрозою арешту залишив навчання. Працював помічником – бухгалтером Городенківської МСТ (1948 р.). Член юнацтва ОУН (з 1944 р.), член ОУН (з1947р.) районний провідник юнацтва ОУН Городенківщини.

Заарештований органами НКГБ 1 листопада 1948 р. У квітні 1949 р. засуджений до 25 років позбавлення волі. Етапований на Колиму у табір Берлагу.

Після звільнення у 1955 р. повернувся до Коломиї. Працював фельдшером при ФАПі в с. Воскресінцях Коломийського району (1956 р.), лікпрофінспектором райздоровідділу (1956-1957 рр.), фельдшером здоровпункту ткацької фабрики. Після закінчення Станіславського медичного інституту працював у Коломийській центральній районній лікарні (1966-1989 рр.).

З 1992 р. – голова Координаційної ради демократичних організацій та партій Городенківського району. Активно підтримував і впроваджував на Городенківщині національну ідею, повернув імена багатьох загиблих за волю і незалежність України, виступив ініціатором і будівничим багатьох національно- патріотичних справ у Городенківському районі, виховав цілу плеяду активістів молодого покоління, яке і сьогодні захищає суверенітет України на Сході.

Автор численних публікацій у газетах та журналах України і закордоння, серед яких другий том альманаху «Городенківщина», серія публікацій «Мартиролог загиблих учасників ОУН-УПА», історично-краєзнавчої книги «Стежок багато, а дорога одна». Нагороджений багатьма нагородами і відзнаками України, області, району, Почесний громадянин м.Городенки. Громада Городенківщини збереже пам'ять про Івана Романюка, як великого патріота України, людину чесну, справедливу та порядну.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!