Відключень не уникнути - прикарпатські експерти про стан енергосистеми


Українська енергетика після останніх російських ударів перебуває у найгіршому стані за весь час війни. Відтак, відключень електрики у липні-серпні, а також у новому опалювальному сезоні не уникнути.

У цьому переконаний Максим Карпаш, експерт з енергоефективності, доктор технічних наук, професор університету Короля Данила, передає "Бліц-Інфо". 

"Ми зараз перебуваємо у найнижчій точці енергетичної спроможності нашої держави. Російські удари знищили теплові електростанції і наразі ще навіть важко оцінити всі масштаби руйнувань, бо й досі розбирають завали. Але вже зрозуміло, що відновити ТЕС до нового опалювального сезону нереально, бо на це потрібно дуже багато часу і грошей. Запустити новий великий об'єкт - це мінімум 1,5 року, якщо вже є дозволи. Ну і я не знаю, чи знайдеться інвестор, готовий вкладати гроші у те, що завтра може бути знову знищене", - резюмує професор.

Погоджується з колегою і Володимир Смолій, експерт з енергоефективності, керівник проєктів та програм Асоціації “Енергоефективні міста України”. За його словами, втрати теплової генерації наразі коливаються від 80% до 85% від довоєнного стану. Частина ТЕС захоплена на окупованих територіях, інші - зазнали руйнувань від російських ударів. Маємо проблеми й у гідроенергетиці - знищена Каховська ГЕС, виведена з ладу Дніпровська ГЕС.

"У нас ще є атомні станції, але їх не можна регулювати під потребу у цю хвилину, бо реактор не заглухне за 30 секунд, Тож потужності щодо маневрувань надзвичайно обмежені. Зараз немає відключень завдяки тому, що Україна на початку війни приєдналася до об'єднаної енергосистеми Європейського союзу, тож нас рятує підтримка з ЄС. Ну і менше споживання, аніж взимку", - відзначає Смолій. 

Відтак, на думку експертів, весну і літо без відключень нам вдасться протриматися завдяки відновлюваній енергетиці, насамперед сонця. Втім, якщо буде спека, то вже перші відключення можуть чекати у липні-серпні. А от під час опалювального сезону віялові відключення неминучі.

"Зараз офіційно говорять про втрату 7-8 ГВт енергогенерації. Ми з Європи можемо взяти не більше 2 ГВт. Тобто, це проста математика. Треба зауважити, що відключення вже є, просто ще не на заході країни. Наприклад, Харківська область зараз переживає великі відключення, бо пошкоджено багато ліній. Але загалом наша система об'єднана, тож коли лінії відремонтують, зросте споживання і ми не знаємо, чи вистачить генерації. Хоч думаю, що зможемо перебути до перших холодів. А далі - без варіантів, хіба станеться диво...", -  зауважує Максим Карпаш.

Детальніше про прогнози експертів щодо майбутнього української енергосистеми - у програмі Галичина TV.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!