«Він був ангелом»


Такі слова про нашого земляка лейтенанта медичної служби, бійця окремої медичної роти імені Миколи Пирогова я почув від його колег.

30-річний житель села Крихівців Івано-Франківської міськради Ярослав Чомко загинув 13 січня під містом Артемівськом.

За попередніми даними, потрапив під обстріл, рятуючи життя наших бійців. Чомусь в його частині не стали розповідати про конкретні обставини загибелі Ярослава, зіславшись на те, що подробиці довідаємося по закінченні розслідування. Водночас зазначили, що він був надзвичайно світлою людиною.

«Приїжджайте до нас на передову і все довідаєтеся», — сказали його колеги. І також зауважили, що його батьки, котрим повідомили про загибель сина, мужньо витримали цю звістку. 

Ярослав Чомко єдиний у родині, котрий опанував фах медика. У 2009 році він закінчив інтернатуру нашого івано-Франківського медичного університету. Як розповів відомий громадській діяч викладач цього навчального закладу Степан Андрійців, Ярослав завжди відзначався патріотичною позицією. Він був активним учасником київського Майдану. Зокрема, медична група, до складу якої він належав, надавала допомогу потерпілим «майданівцям» у Жовтневому палаці. На фронт також пішов добровольцем, ставши одним з бійців окремої медичної роти імені Миколи Пирогова.

Слід окремо сказати кілька слів про цей підрозділ. Хоча б тому, що наша газета неодноразово писала про брак медичних працівників саме на полі бою. Без них чимало українських бійців гинуло, не отримавши вчасно кваліфікованої медичної допомоги.

Саме з цією метою було створено відповідну роту, яку очолив керівник медичної служби батальйону Нацгвардії імені Сергія Кульчицького полковник Ігор Ільків. В інтернеті цей підрозділ ще називають мобільним шпиталем.

Він розташованій у місті Артемівську Донецької області на базі центральної районної лікарні. Маючи кілька позашляховиків та реанімобілів, лікарі безпосередньо виїжджають на поле бою, евакуюють поранених бійців і доставляють їх до лікарні, надаючи дорогою невідкладну допомогу. Окрема медична рота імені Пирогова, яка, ще раз наголосимо, складається з добровольців, вирушила на фронт 5 січня. 

Ярослав Чомко був зі звичайної української родини. Не встиг одружитися. Батьки зуміли виховати його патріотом. У них залишився молодший син, пише Галичина.

До теми: На Івано-Франківщині попрощались з медиком, що загинув в зоні АТО