Випадіння волосся після перенесеного COVID-19: як діяти?


Протягом пандемії ми зустрічаємось із численними негативними наслідками коронавірусної інфекції: ураження легень, суглобів, сечостатевої системи, кишківника і навіть зміни психіки.

Тепер коронавірусна хвороба торкнулась і сфери естетичної медицини: пацієнти масово скаржаться на проблему випадіння волосся. Що може бути причиною і як діяти? Розглянемо це питання з професійного боку!

Кучер Марія Василівна – лікар дерматолог медичного центру Оксфорд Медікал

Що може бути причиною випадіння волосся?

Навколо ходять вигадки, що вірус напряму уражає волосяні фолікули. Численні дослідження показують, що це фейк, тому місцеві противірусні мазі будуть неефективними. Тоді яких механізм випадіння волосся і чи є зв’язок із хворобою?

Основною причиною випадіння є більш глибока проблема – загальне виснаження організму, або популярне явище, яке має назву синдром хронічної втоми на фоні перенесених інфекцій. Імунітет людини та загальні сили організму спрямовані на боротьбу з інфекцією. Чим довшою є ця боротися, тім більше вона виснажує пацієнта та витрачає його життєві ресурси. Через це ми помічаємо брак важливих мікроелементів та вітамінів (заліза, цинку, вітаміну Д та ін.), що зокрема проявляється змінами з боку шкіри, нігтів та волосся.

Поширена причина – стрес!

Стрес – проблема, яка є тригером майже всіх відомих нам захворювань. Постійне переживання через своє здоров’я, напружений ритм, проблеми із заощадженнями – пандемія нанесла негативний відблиск на життя кожного із нас.

Ви гадаєте, як стрес призводить до випадіння волосся? Механізм дуже простий. Стрес супроводжується значними викидами кортизолу та адреналіну. Ці гормони призводять до спазму судин. Чим менша площа судин – тим менше поживних речовин із крові отримують тканини, в тому числі і шкіра голови та волосяні фолікули. Порушення живлення призводить до відмирання волосяної цибулини та випадіння волосся. Волосина різко припиняє свій розвиток в період активної фази росту. Стрижень від’єднується від фолікула, але волосина випадає приблизно через 2-3 місяця.

Як боротися із випадінням волосся?

Варто для початку визначити причину проблеми, для цього необхідно звернутися до лікаря дерматокосметолога-трихолога. Спеціаліст сформує план діагностичних втручань, які включатимуть місцевий огляд проблеми та визначення внутрішніх проблем. Важливо чітко дізнатися дефіцит чи профіцит певних речовин, гормональний фон, щоб чітко призначити коригуючи терапію. На жаль, харчування та догляд не завжди рятують проблему, діяти необхідно чітко та комплексно.

Додатково боротися із випадінням волосся допомагають додаткові косметологічні процедури, такі як дарсонвалізація, ін’єкційна мезотерапія (введення ін’єкцій вітамінних коктейлів місцево), плазмоліфтинг (введення власної плазми крові із концентратами факторів росту) та ін.

Друзі, випадіння волосся – це проблема, яку можна вирішити! І ми вам у цьому допоможемо!

Партнерський матеріал