Віртуальне дитинство або Оптимальний вік для освоєння комп’ютера


У вік сучасних технологій діти проводять дедалі більше часу за монітором комп’ютера та іншими гаджетами. Добре це чи погано – поговоримо далі.

Про залежність дітей від гаджетів розповідає методист «Івано-Франківського обласного центру практичної психології та соціальної роботи» Оксана Хомин:

«Така залежність постійно зростає. Якщо раніше у дітей був обмежений доступ до комп'ютерів й мережі, то на нинішній момент межі розширюються. Діти мають можливість виконувати домашнє завдання, готувати реферати, читати літературу. Крім того, є ще можливість віртуального спілкування з іншими дітьми, ровесниками чи друзями».

В віртуальному світі, як розповідає методист, спілкуватися легше. Там діти можуть не розміщувати свої фотографії, присвоювати певні соціальні ролі, бути доволі популярними, впевненими у собі. З одного боку, зауважує Оксана Хомин, це добре, адже навички спілкування все ж формуюються.

«Але інший бік виглядає так, що людина може і не навчитися «живого» спілкування, - продовжує психолог. - Крім того, важливо, з ким спілкуються діти. Приміром, вони й самі можуть не знати, що розмовляють зі злочинцями. Чим пізніше дитина зареєструється в соціальних мережах, тим краще. І взагалі недопустимо, щоб дитина до 10 років користувалася ними».

Психолог вбачає небезпеку користування соцмережами ще й в тому, що дитина може через них відвідувати різні ресурси, неприпустимі для її віку. Дозволяти підростаючому поколінню реєструватися в соцмережах фахівець рекомендує не раніше 12-14 років. Тоді діти стають свідомішими і можуть хоч частково відмежуватися від негативного контенту. Хоча наголошує, що контроль батьків все ж обов'язковий. У віці 15-16 років поступово контроль за дітьми має послаблюватися, не можна втручатися в особистий простір дитини, читати її повідомлення чи вибирати їй друзів.

Психолог наголошує, що чим менша дитина, тим ретельніше її слід контролювати. Крім того, є багато програм, що обмежують доступ до того чи іншого контенту. А ще фахівець зауважує, що треба слідкувати за часом, який дитина проводить за монітором чи дисплеєм гаджета. Діти дошкільного віку мають проводити за комп'ютером не бульше 15 хвилин, школярі початкових класів від 30 хвилин до години на день. Старшокласникам виділяють більше часу. Хоча психолог відзначає той факт, що діти у старших класах перевантажені. Тож, в пошуку інформації для підготовки домашнього завдання чи літератури в межах шкільної програми інтернет може допомагати. А ще батьки повинні стежити, щоб у дітей був вільний час на відпочинок, спілкування з друзями чи хобі.

«Оптимальна відстань до монітора комп'ютера – пів метра, - розповідає в розмові з кореспондентом «Бліц-Інфо» офтальмолог «Міської дитячої клінічної лікарні» Валентина Лимар. – Очі мають бути спрямованими на верхню частину монітора».

Лікар наголошує, що дітям до 10 років взагалі небажано користуватися комп'ютером. Хоча нині в шкільну програму ввели інформатику, тож рекомендує дітям проводити по 20 хвилин коло монітора раз на тиждень. Дітям від 10 до 12 років бажано проводити не більше 20 хвилин на день. У віці від 12 до 14 років – 2-3 рази на день по 20 хвилин. Старшокласникам можна проводити більше часу, але робити перерву не менше години-півтори.

Деякі батьки дозволяють дітям проводити якщо не безлімітно, то доволі багато часу за монітором комп'ютера. Але наслідки такого проведення часу можуть «вилізти» несподівано. Приміром, в неконтрольованій агресії або різкому погіршенню зору. В підтвердження написаного окуліст наголошує, що багато першокласників йдуть до школи з поганим зором та в окулярах.