Війна, яку Україна вже програла


Професор Георгій Почепцов у програмі «Вечір з Миколою Княжицьким» розповів, чому Україна програє інформаційну війну агресору

Війна

Слово інфовійна у військовому середовищі немає, це журналістський термін. Є три підрозділи: інфо-технічна війна, інфо-гуманітарна війна (про неї будемо говорити), інфо-смислова війна, яка працює на більш тривалий термін. Навіть у німців був термін «війна світоглядів», потім американці як його взяли, назвали «психологічною війною».

Помилки

Перша: в будь-якому бюрократичному суспільстві повинен існувати маленький підрозділ, який би відповідав за це. Якщо його немає, то в кожному відомстві є підрозділи з інформаційної діяльності, а вертикальної структури немає. Тому таке відбувається. Більше виконують волонтери сьогодні в цій війні – Тимчук це волонтер. Такого бути не може. Тому, перша помилка, що в нас немає відповідальної особи в уряді. Нині про це думають, але, вибачте, вже три місяці пройшло.

Друга принципова помилка: американці за 10 років війни в Афганістані і Іраку зробили розуміння інше війни з терористами. Війна звичайна – знищити супротивника. У війні з терористами ціль зовсім інша – забезпечення безпеки громадян 24 години на добу, тому що терористи неможливі без підтримки населення. Тому треба забезпечити безпеку населення. 

Мінуси

Щодо комунікацій – це третій мінус. Де наші окремі інфопотоки? Окремий має піти на Донбас, на Крим. Де вони? Хто бачив президента після інавгурації, в країні йде війна, він має вийти і розповідати про що мирний план, про що він говорив з Путіним?

Треба розмовляти з населенням окремо. Повинні інфопотокі створюватися, які мають йти в Донбас, вони ж нічого не знають там. Також в Криму.

Найпростіший варіант – сайт російською мовою для інформування російської аудиторії. Треба більше брати інтерв’ю у росіян, відомих людей, щоб розкрити його. От є сайт «Стоп-фейк» - це ж знов волонтери? А що ж робить держава?

Телебачення

Інфовійна теж вимірюється, успішність її, окремо для кожної аудиторії. Є аудиторія Росії, Донбасу, Заходу. Чому співпадає з Заходом наша думка? Тому що інтереси Заходу співпадають з нашими, якщо б не співпадали, в нас не було інструментів впливати на західну аудиторію».

Є цікаве дослідження з ПАР. Людина там каже, що ідею свободи слова не можна використовувати до телебачення, бо це ідея преси. Телебачення більше програмує людину, вибору в мене немає, я отримаю те, що отримую.

Перша чеченська війна була програна чому, бо виступали терористи на телебаченні і брали їхні синхрони. У ВВС є заборона, що терористи не можуть бути в синхронах. Навіть це є елементом управління цією дійсністю.

Соцмережі

Майже всі розвинені країни мають підрозділи, які займаються соцмережами. Тобто виявилося, що існує неконтрольований простір, і жодна держава не може не думати про те, як його контролювати. Але наша держава не думає про це.

                                                                                                   espreso.tv