Владі Польщі запропонували відмовитися від дотацій ЄС на користь України, – ЗМІ


У Польщі низка опозиційних політиків звинуватила владу країни у відсутності чіткого плану дій щодо України і закликає до більш рішучої підтримки європейських прагнень Києва

Зокрема, лідер соціалістів, колишній прем´єр-міністр Лешек Міллер і меншою мірою - Януш Палікот (глава партії «Твуй Рух») та євродепутат Павел Коваль звертають увагу на необхідність сформувати для України такий собі «економічний пакет», щоб таким чином переконати Віктора Януковича підписати Асоціацію, пише ZN.UA.

«Це може звучати некоректно, але я пам´ятаю свої переговори з ЄС про вступ, і ми тоді боролися за кожне євро, за кожну тонну зерна або м´яса. Втрата російських ринків України - це об´єктивний факт, і ми не можемо робити вигляд, ніби проблеми не існує. ЄС - це не тільки великі ідеї, але й гроші, і тому ми зараз повинні зібрати парламент і обговорити, чи готова Польща відмовитися від частини своїх дотацій і передати їх Україні, якщо ситуація до цього дозріє», - заявив на Польському телебаченні колишній прем´єр Лєшек Міллер.

Уряд Польщі також розкритикував лідер консервативної партії «Право і справедливість» Ярослав Качинський, який заявив після відвідування Києва, що влада «зазнала поразки в українському питанні».

Як повідомляли «Коментарі», раніше лідер «Батьківщини» Арсеній Яценюк заявив, що Президент Віктор Янукович у російського колеги Володимира Путіна виторгував персональні гарантії про переобрання його главою держави на другий термін в обмін на зрив євроінтеграції, а для свого найближчого оточення зниження ціни на газ і $20 млрд, які витратить на фальсифікацію президентських виборів-2015.

Пізніше єврокомісар з питань розширення і політики сусідства Штефан Фюле висловив здивування з приводу інформації про те, що Україна вимагає $20 млрд для адаптації до європейських стандартів.