Водій, який скоїв смертельну аварію у Перегінську, відбувся умовним терміном


Рожнятівський районний суд виніс вирок щодо водія, який скоїв смертельну аварію у Перегінському.
«27.05.2019 приблизно о 10:52 обвинувачений, не маючи посвідчення водія на право керування транспортними засобами відповідної категорії і практичних навиків у керуванні ними, керуючи автомобілем марки ВАЗ-211040, рухався автодорогою сполученням «Креховичі - Дзвиняч» та проїжджав по вул. Січових Стрільців, що в селищі Перегінське Рожнятівського району Івано-Франківської області у напрямку селища Рожнятів. В цей час, у кюветі справа, за напрямком руху автомобіля, напроти території АЗС К-2, косив траву чоловік. Після проїзду незначного заокруглення проїзної частини у ліву сторону, водій проявив неуважність, не обрав безпечної швидкості руху, не справився з керуванням транспортного засобу, допустив його занос, виїхав за межі правого краю проїзної частини та з`їхав у кювет, де вчинив наїзд на 64-річного чоловіка», - йдеться у вироку суду, пише Галичина.

У результаті порушення обвинуваченим правил дорожнього руху потерпілий отримав численні ушкодження, які ускладнились розвитком тяжкого травматичного та геморагічного шоку, від яких настала його смерть.

Обвинувачений свою вину у вчиненні інкримінованого йому злочину визнав частково. Суду пояснив, що визнає фактичні обставини справи, викладені в обвинувальному акті, окрім наступного: він не керував автомобілем в стані алкогольного сп’яніння, оскільки не вживав спиртних напоїв, а кров на дослідження у нього не забиралася. Всі інші пункти правил дорожнього руху дійсно були порушені ним, що призвело до дорожньо-транспортної пригоди, внаслідок якої загинув потерпілий. У вчиненому щиро розкаюється, просить потерпілу вибачити йому за смерть її чоловіка, а суд не призначати йому покарання пов’язане з позбавленням волі, оскільки він не бажав вчинити дорожню транспортну пригоду, а тим більше з такими жахливими наслідками.

Потерпіла в судове засідання не прибула, подала заяву в якій зазначила, що з обвинуваченим примирилася, претензій будь-якого характеру до нього не має, просила призначити йому покарання не пов’язане з позбавленням волі, а розгляд кримінального провадження проводити у її відсутності.

Свідок завідуюча клініко-діагностичною (токсикологічною) лабораторією КНП «Прикапатський наркологічний центр» Івано-Франківської обласної ради дала показання, що з Рожнятівської ЦРЛ в клініко-діагностичну лабораторію КНП "ПНЦ ІФОР" було доставлено зразки біологічного матеріалу - кров у флаконах в кількості 5 мл, яка згідно супроводжуючих документів належала обвинуваченому, для дослідження на наявність алкоголю. Біоматеріал надано з порушеннями методичних рекомендацій, оскільки на флаконах відсутні підписи особи, кров якої підлягала дослідженню на наявність алкоголю. У зв"язку з таким порушенням 28 травня 2019 року було складено довідку № 24, в якій зазначено що біоматеріал поступив у флаконах, на яких відсутні підписи освідчуваної особи. При таких допущених порушеннях є підстави сумніватись у правильності висновку, оскільки не виключається можливість підміни біоматеріалу.

Крім того, лікар, який не проходив тематичне удосконалення за відповідною програмою згідно з чинним законодавством, не мав права проводити огляд особи на стан алкогольного сп’яніння. Які правові наслідки тягне за собою порушення Порядку відбору зразків біологічного матеріалу, в даному випадку крові, а також проведення огляду лікарем, який не має відповідного дозволу на такі дії, повинен визначатися суд.

Через порушення процедур суд вирішив, що факт алкогольного сп’яніння не знайшов свого підтвердження в ході судового розгляду.

Обвинуваченого суд визнав винуватим у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч.2 ст. 286 КК України, призначивши покарання у виді позбавлення волі строком 4 (чотири) роки 6 (шість) місяців. На підставі статті 75 КК України, суд звільнив обвинуваченого від відбування призначеного судом покарання у виді позбавлення волі з випробуванням, з іспитовим строком 3 (три) роки.

Вирок виніс суддя Михайло Пулик за участю прокурорів Майковського Р.Р., Романіва М.В.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!