Вояж Скотта Адамса на Прикарпатті


Представник омбудсмена Світового банку промоніторить діяльність ТзОВ «Даноша» на Прикарпатті.

Передвеликодні відвідини представником омбудсмена Світового банку Скоттом Адамсом Прикарпаття для дослідження господарської діяльності данського інвестора ТзОВ «Даноша» є першим кроком  реагування апарату радника з нагляду за дотриманням правил і процедур — незалежного органу розгляду скарг і механізмів забезпечення відповідальності Міжнародної фінансової корпорації за інвестиційні гарантії щодо соціальних і екологічних проблем — на скаргу представників ряду сільських громад Калуського і Галицького районів, з якою люди за сприяння ГО «Національний екологічний центр» звернулися до  Вашингтона цього року.

Скотт АДАМС, представник омбудсмена, США:
— Я представляю вашингтонський офіс омбудсмена Міжнародної фінансової корпорації, що є інвестором компанії «Azon», якій підпорядковано українську фірму «Даноша». І цього року в лютому до нас надійшли скарги від представників місцевих громад області, пов’язані з функціонуванням свинокомплексів.

 Щонайперше ми приїхали ознайомитися із ситуацією і поспілкуватися з людьми, які скаржилися, а також зі сторонами незацікавленими і, звичайно, з представниками «Даноші», щоб мати об’єктивну картину про ситуацію. Ми — незалежний офіс як частина Світового банку, але не приймаємо рішень щодо інвестицій, а реагуємо на скарги людей, які потерпіли чи можуть потерпіти від інвестиційних проектів. Далі залежатиме від результатів моніторингу і вибору людей — провадити переговори з компанією чи починати процес аудиту. Я не суддя і не приймаю рішень, але офіс омбудсмена має важелі впливу на компанію. Наразі збиратимемо інформацію і дослідимо, як у подальшому представники громад бачать розвиток ситуації.

Галичина