ВР ратифікувала Стамбульську конвенцію. Як голосували нардепи з Прикарпаття


Верховна Рада ратифікувала Конвенцію Ради Європи щодо запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству, а також боротьбу з цими явищами. Документ також відомий як Стамбульська конвенція.

«За» проголосували 259 нардепів: "Слуга народу" - 193 народних депутати, у "Європейській солідарності" - 9, у "Голосі" - 10. У групах за ратифікацію проголосували у "Платформі за життя та мир" - 15 парламентарів, "За майбутнє" - 2, "Довіра" - 13, "Відновлення України" - 12. Ратифікацію Конвенції також підтримали п'ять позафракційних народних депутатів. Проти було лише 8 голосів. 

Кореспондентка Бліц-Інфо перевірила, як голосували за ратифікацію конвенції депутати з Івано-Франківщини.

"За" проголосували мажоритарники Володимир Тимофійчук та Василь Вірастюк

Серед нардепів, які пройшли по списку, свій голос “За” віддали: Олег МарусякОксана Вінтоняк та Роман Мулик.

Не голосували Оксана Савчук, Андрій Іванчук, Едуард Прощук та Василь Мокан.

Відсутні нардепи Ігор Фріс та Олександр Матусевич.

Що таке Стамбульська конвенція?

Стамбульська конвенція або Конвенція Ради Європи про попередження і боротьбу з насильством щодо жінок і домашнього насильства – міжнародна угода, уперше підписана в 2011 році.

Важливість конвенції полягає в тому, що це є перший подібний документ, який юридично зобов’язує створити правову базу для боротьби з насильством щодо жінок.

Країни, що приєдналися до конвенції, повинні криміналізувати психологічне насильство, переслідування, фізичне і сексуальне насильство, примусовий шлюб, примусові аборти і стерилізацію.

Документ підписали 46 країн і Євросоюз. Проте ще 11 з них, у тому числі і Україна, не ратифікували цю угоду. Стамбульська конвенція була підписана Україною ще у 2011 році, але досі не ратифікована через протести церков та політиків проти вжитого у ній терміну «гендер».

Вимога ратифікації Стамбульської конвенції непублічно озвучувалася деякими державами-членами ЄС як передумова затвердження статусу кандидата на членство в Євросоюзі.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!