Все не для дому: В Україні презентували перший «онлайн-магазин» проти домашнього насильства


Amnesty International презентувала соціальну платформу «Все не для дому» у форматі першого онлайн-магазину з товарами, що символізують типові сценарії домашнього насильства. Проєкт стартує в рамках міжнародної акції 16 днів проти гендерного зумовленого насильства й має на меті мотивувати жінок, чоловіків і дітей не ігнорувати проблему та не бути байдужими свідками насильства.

Серед товарів на сайті можна знайти постільну білизну, на якій «не можна відмовляти чоловікові»; плетений кошик «Ти забагато витрачаєш», халат, що змушує цілодобово сидіти вдома; або ж дзеркало «Кому ти ще така потрібна». 

«Ці такі звичні нам речі побуту у багатьох сім’ях є символами фізичного, економічного, сексуального, та психологічного насильства, яке, втім, досі замовчується і сприймається як норма чи «приватна справа». Але насильство — це завжди злочин, який не можна ігнорувати, адже це призводить лише до погіршення ситуації. Щоб ми та наші діти мали змогу жити у світі, де немає місця насильству в сім’ї, ми маємо почати з себе. Маємо спільно протидіяти всім формам домашнього насильства, щоб воно перестало бути нормою та «приватною справою». Цей злочин поряд, і він стосується кожної та кожного з нас», — сказала директорка Amnesty International Оксана Покальчук.

«Все не для дому» не лише пояснює, як розпізнати насильство і яким воно буває, тут також можна знайти чіткі алгоритми дій щодо того, як у ситуації домашнього насильства, діяти свідкам, постраждалим та що має робити поліція. 

"Але насильство — це завжди злочин, який не можна ігнорувати… Цей злочин поряд, і він стосується кожної та кожного з нас"- Оксана Покальчук, директорка Amnesty International в Україні

Аби долучитися до кампанії проти домашнього насильства, розробники магазину пропонують поширити картки з товарами в соціальних мережах, розмістити алгоритми дій у під’їздах і публічних місцях та підписати листа з вимогою ратифікації Стамбульської конвенції — найбільш комплексного документа Ради Європи, що має на меті захистити жінок, чоловіків і дітей від домашнього насильства та його наслідків. 

Amnesty International уже не перший рік досліджує проблему домашнього і гендерно зумовленого насильства в Україні та нещодавно презентувала ґрунтовну доповідь «Не приватна справа: домашнє й сексуальне насильство щодо жінок на Сході України», яка лягла в основу онлайн-магазину «Все не для дому». На сайті також можна ознайомитись із чіткими рекомендаціями Amnesty International до влади, які правозахисниці сформулювали після ґрунтовного аналізу чинного законодавства та практик роботи державних інституцій у сфері боротьби та протидії домашньому насильству. 

Довідка

«Все не для дому» — соціальний проєкт проти домашнього насильства, створений правозахисною організацією Amnesty Internartional у співпраці з Бюро соціальних комунікацій «До речі».

Доповідь Amnesty International «Не приватна справа» базується на ґрунтовному вторинному дослідженні українського законодавства, а також на шести робочих поїздках дослідниць Amnesty International, здійснених із січня по листопад 2019 року. Під час таких поїздок проводилися глибинні інтерв’ю й обговорення у фокус-групах у Києві, а також на підконтрольних територіях Донецької і Луганської областей з постраждалими особами, представниками і представницями міжнародних і локальних організацій, владою. У звіті увага присвячується насамперед підконтрольним уряду територіям Донецької та Луганської областей, оскільки внаслідок непередбачуваної динаміки конфлікту Amnesty International більше не має доступу до непідконтрольних уряду територій.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!