«Всесвітній день вишиванки» отримав Гран-прі на Європейському саміті культурної спадщини-2022


Два українські проєкти отримали нагороди у конкурсі Європейської культурної спадщини-2022 – European Heritage Awards/Europa Nostra.

Так, ініціатива «Всесвітній день вишиванки» виборола Гран-прі конкурсу, а проєкт «Андріївська церква» – став лауреатом.

Нагородження відбулося в Державному оперному театрі Праги. 5 лауреатів Гран-прі, а також «переможець громадського вибору» (Public Choice Award) були обрані серед 30 номінантів із 18 країн континенту за «найбільші досягнення цього року».

World Vyshyvanka Day стала володарем Public Choice Award. Ця ініціатива набрала найбільшу кількість голосів під час онлайн-опитування, в якому взяли участь майже 11 тисяч громадян з усієї Європи. Організатори презентували її як «щорічне міжнародне свято, яке сприяє збереженню культової української вишиванки як важливого елементу спадщини українського народу».

Цього року вперше в історії переможець Public Choice Award отримає грошову винагороду в розмірі 10 тисяч євро.

«Я надзвичайно радий дізнатися, що ініціатива Всесвітнього дня вишиванки отримала нагороду «Приз громадськості». Ця знакова українська вишиванка є елементом спадщини українського народу. Я дуже радий, що Всесвітній день вишиванки відзначається і тут, у Чеській Республіці. Примноження культурної спадщини є нашим спільним європейським завданням, над яким ми постійно працюємо. Підтримка захисту та збереження культурної спадщини є також невід'ємною частиною нинішнього головування Чехії в Раді Європейського Союзу, особливо у час, коли європейський континент переживає військову агресію в Україні. Солідарність з Україною відображена у цьогорічній програмі Саміту європейської культурної спадщини, і я вірю, що разом ми зробимо свій внесок у допомогу українській культурній спадщині», – зазначив у вітальному слові міністр культури Чеської Республіки Мартін Бакса.

Серед 30 лауреатів цьогорічної нагороди був ще один проєкт з України – Андріївська церква в Києві. Реставрація цієї церкви повернула народу України пам’ятку, що має значну культурну та духовну цінність, зазначили організатори. Нині церква функціонує як музей, там проводяться богослужіння, науково-просвітницькі заходи та концерти камерної музики.

Своєю чергою заступниця міністра культури та інформаційної політики України Катерина Чуєва подякувала країнам Європи за постійну підтримку України й українських митців.

«Для нас велика честь бути тут! І, звичайно, ми дуже пишаємося і радіємо, що тут присутні і українські номінанти. Якщо Андріївська церква є символом Києва, то День вишиванки об'єднав мільйони людей: не тільки українців, а й усіх людей по всьому світу. Ми розуміємо, що Європа – це більше, ніж континент. Якщо ми звернемося до минулого України, то побачимо культурну спадщину тих народів, яких ми називаємо зараз давніми греками і римлянами, вікінгів і багатьох інших народів та спільнот, які залишили свій слід в історії України протягом тисячоліть, і в часи Київської Русі, і в часи Галицького королівства, і багато інших сторінок цієї історії пов’язують нас з Європою. Так, зараз ми мусимо просити допомоги і підтримки. І ми надзвичайно вдячні за цю підтримку міжнародної спільноти. Але я вірю, що колись ми і самі зможемо допомагати іншим, і це є “наша Європа”», – сказала Катерина Чуєва.

Зазначимо, Європейський саміт культурної спадщини-2022, який з 25 по 27 вересня проходив у Празі, – щорічна подія, заснована Europa Nostra та Європейським Союзом.

Основним завданням Європейського саміту є мобілізація екосистеми європейської спадщини задля спільних дій й більш мирного та сталого майбутнього європейського суспільства, економіки і довкілля.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!