Вступна кампанія 2015: Скільки коштує навчання в івано-франківських ВНЗ


Мода на вищу освіту уже багато років поспіль викликає традиційну абітурієнтську «лихоманку» серед випускників шкіл. 10 липня стартувала вступна кампанія 2015. А це означає, що для абітурієнтів, а точніше для їх батьків розпочалась активна фаза «вступних» перегонів. Чого ж цьогоріч очікувати бажаючим вступити в Івано-Франківські університети?

Вибір фаху є нелегкою справою для абітурієнта. Потрібно зважати і на уподобання і на свої бали зі ЗНО, проте найважливішим фактором вибору є все ж фінанси. Оскільки як би там не було, бюджетних місць у вишах на всіх абітурієнтів не вистачить. Тож тим, кому не пощастить, доведеться або ж чекати до наступного року, або розглядати варіант навчання на контрактній основі. Кореспондент  «Бліц-Інфо», вирішив поцікавитись на скільки цього року доведеться схуднути гаманцям батьків, щоб забезпечити навчання свого чада на обраній спеціальності.

Для порівняння кореспондентом  було обрано три найпопулярніші  державні виші Івано-Франківська і один приватний. Основним критерієм ми взяли вартість навчання за один рік для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня «Бакалавр».

Почнемо з найпопулярнішого ВНЗ серед  абітурієнтів нашої області – Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.

Цього року на вибір майбутнім студентам представлені  67 спеціальностей.

Ціни на навчання у найкращому виші міста, стартують від 5660 до 12935 гривень за рік навчання, залежно від факультету. Найскромніші ціни для спеціальності «Агрономія», а найвищі – для "Правознавства" і  "Міжнародних відносин. В середньому за рік навчання у цьому закладі, доведеться викласти в межах 7-9-ти тисяч.

У найкращому техвузі  на Прикарпатті - Національному технічному  університеті нафти і газу студенти зможуть стати фахівцями з 25 спеціальностей. Серед них найдешевша коштує 7600, а найдорожча  11 тисяч грн. Тож, аби лише стати бакалавром, тут доведеться викласти в межах 8-9-ти тисяч гривень.

Та все ж найдорожчими залишаються медичні знання. В Івано-Франківському національному медичному університеті  абітурієнтам пропонують 4 напрями навчання. Щоб отримати освіту за обраними спеціальностями, потрібно готувати від 16000 до 23000 гривень щороку.

Як з’ясувалося, дешевше гризти граніт науки у приватних ВНЗ. Наприклад,  Івано-Франківському інституті менеджменту та економіки «Галицька академія». Виш пропонує до уваги вступників 9 спеціальностей. Ціни за рік навчання тут коливаються від 6500 до 8200 грн.

Якщо ці розцінки помножити на 4 роки і додати вартість оренди житла для студентів з інших міст, вартість харчування та інших витрат пов’язаних з навчанням, то отримаємо кругленьку суму. Як же можна зекономити?

Майбутнім студентам варто звернути увагу на те, що кожен контрактник має право повернути частину грошей за навчання, згідно ст. 166 Податкового кодексу. Тож, якщо ви або ваша дитина вступаєте на контракт в 2015 році, то в 2016-му у вас є право отримати назад частину оплаченої вами вартості освіти в 2015-му. У середньому, можна повернути до 15% суми контракту. Скористатися правом на знижку може та людина, на кого оформлений договір з вузом (це може бути і сам студент, якщо він офіційно працює). Щоб кожен рік повертати частину грошей на навчання, та людина, на яку оформлений договір, повинна до 31 грудня наступного року подавати до податкової інспекції за місцем прописки необхідні документи .

Фінансові експерти радять сплачувати за навчання в тому ж році, коли воно і буде проходити, а не відразу за весь рік. В іншому випадку, якщо оплатити за все навчання в 2015 -му, податкова інспекція, швидше за все, відмовиться прийняти цю суму в розрахунок податкової знижки за 2016 рік. Тобто ви отримаєте до 15% від половини вартості навчання.

Варто відмітити, що вартість навчання в Прикарпатських ВНЗ цьогоріч не зросла. Це можна пов’язати з гонкою вишів за абітурієнтом і з соціально-економічною ситуацією, що склалася в країні. Та, зважаючи на ту ж економічну кризу, навіть ті ціни що є, багатьом не по кишені.