Виграє пацієнт: 63 медзаклади Прикарпаття працюватимуть по-новому


Сьогодні, 30 січня в ОДА обговорили підготовку Прикарпаття до другої хвилі трансформації системи охорони здоров'я та впровадження програми медичних гарантій.

Загалом в області до контрактування з НСЗУ готові 74% спеціалізованих медзакладів, інформує кореспондентка Бліц-Інфо.

Під час наради зауважили, що всі спеціалізовані медзаклади області мають бути готові підписати контракти з НСЗУ до 31 січня 2020 року. Це умова, за якою ці заклади з 1 квітня отримають державні кошти за Програмою медичних гарантій. Державної субвенції на фінансування закладів спеціалізованої допомоги з 2-го кварталу не передбачено.

Як наголосив голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич, сьогодні важлива подія в житті медичної спільноти, яка змушена трансформуватися.

"Для нас це один з найбільших викликів. Цього року нас чекають вибори, новий адмінтерустрій, передча влади на місця, а тепер на це накладається ще й медична реформа. Зараз все залежить від менеджерських здібностей керівників. Реформування буде болісним особливо з соціального боку. Адже реформа покаже, які заклали зможуть функціонувати і надавати якісні послуги пацієнтам, а які є тільки касами для виплати зарплати", - сказав Сич.

У свою чергу в.о. голови ОДА Віталій Федорів наголосив, що в області минулого року провели багато заходів, щоб підготувати медзаклади до реформи. Зокрема закупили дороге діагностичне обладнання.

"В області з'явилися три томографи та агнгіограф. В нас визначені опорні заклади, працює госпітальна рада, сформований блок питань які необхідно вирішувати найближчим часом. Зараз ми маємо прокласти маршрути так, щоб пацієнт був якісно і швидко доставлений до медзакладу. Втім, є і виклики. Зокрема треба проаналізувати фтизіатричні заклади і частину об'єднанати", - анонсував Федорів.

Станом на 27 січня, загальна готовність спеціалізованих медзакладів області до контрактування з НСЗУ - 74%. З них забезпечені комп'ютерною технікою - понад 65%.

На переконання директорки Західного міжрегіонального департаменту НСЗУ Мар'яни Возниці сьогодні дійсно є великий запит від людей на зміни в медичній галузі. Адже питання здоров'я є актуальним для всіх. Загалом з 1 квітня в реформу мають увійти 63 медзаклади області, а виграти від цього повинен пацієнт. 

На перевагах реформування для пацієнтів наголосила і директорка Департаменту комунікацій НСЗУ Тетяна Бойко. Чиновниця вважає, якщо система фінансує і стимулює ліжкомісце, то воно буде зайняте.

"Зараз в системі ключовим стає пацієнт. Всі гроші будуть йти за пацієнтом. Ті заклади, які пацієнти не обирають, будуть без грошей. Тож медзаклади мають працювати для людей. В нас є 27 пакетів послуг. Пріоритетні послуги, які отримають підвищений рівень фінансування: інфаркт, інсульт, пологи, складна неонатальна допомога та онкологія" - пояснює Бойко.

Щоб пацієнтові отримати безкоштовні послуги потрібно перш за все укласти декларацію з сімейним лікарем чи терапевтом. Без декларації людина може безкоштовно отримати тільки екстрену меддопомогу. Для наступного рівня допомоги потрібне електронне направлення, щоб ми бачили на яку процедуру людину направили, скільки коштів і кому сплатити.

Також в області будуть діяти опорні медзаклади: обласна клінічна лікарня, міська клінічна лікарня Івано-Франківська, Коломийська районна і Калуська районна лікарні, а також Городенківська, Косівська, Надвірнянська, Долинська районні лікарні і Бурштинська міська лікарня.

Читайте нас у FacebookTelegram, та Instagram. Завжди цікаві новини!