“Я спускався ніби у пекло”: франківці розповіли свої спогади про Революцію Гідності та перші вбивства на Майдані


До роковин Революції Гідності Івано-Франківська обласна організація “Молода Просвіта” у Музеї Небесної Сотні організувала годину пам’яті.

Під час заходу франківці, які брали активну участь у подіях Євромайдану взимку 2014 року, поділилися своїми спогади та роздумами.

Гончар і волонтер Володимир Рожнов був у Києві від початку Революції. Він пам’ятає і спокійні дні, і найкривавіші: “Кожен, хто там був, шукав собі якусь роботу. Я з Русланом Ганущаком, нашим фотографом, тоді робив відеощоденник. Кожного дня ми у людей брали інтерв’ю по півтора хвилини. Закінчили знімати 22 або 23 січня. Тоді вже вбили перших людей. Через це Руслан був дуже деморалізованим і не хотів більше нічого. Найдивніша річ у наших записах, що першим, кого ми зняли, був Сергій Нігоян”.

Володимир Рожнов також пригадав, як почалися найкривавіші сутички 18 лютого: “Мітингувальники тоді були готові йти вперед, але не напролом. Провокувати їх почали самі беркутівці: кидали каміння, влаштовували штовханину. Я зранку ще був у Франківську, дивився телевізор. З новин вже зрозумів, що там буде дуже погано. Тому зразу лишив роботу і виїхав до Києва. Коли ввечері спускався на Майдан, було відчуття, ніби йду до пекла. За один день вбили більше тридцяти людей, а біля сцени палало”.

Адміністраторка музею Небесної Сотні Світлана Картуш розповіла, що багато відвідувачів досі виходять звідси зі сльозами на очах: “До нас приходили молоді хлопці, які були на Майдані. Коли вони оглядали експозиції, я бачила як на очах у них навертаються сльози. Вони розповідали про страшні звірства, які творили беркутівці і “тітушки”. Донині багато хто не готовий розповідати про те, що бачив. Люди не можуть повірити у реальність тих епізодів”.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!