Як активісти ліквідували сміттєві вали навколо Новиці, створили парк і громадський простір


Висадити тисячі дерев за кілька днів, побудувати спортивний майданчик і сільський парк, організувати автентичний фестиваль і футбольний турнір, спричинитися до розробки стратегії розвитку всієї Івано-Франківської області.

Ось неповний список того, що можна втілити у громаді завдяки ініціативі і праці активістів та волонтерів, переконана Тетяна Клебан — співзасновниця ГО «Хочемо змін» з Новицької територіальної громади (ТГ), йдеться на сатй Децентралізація

Футбол і нічне патрулювання

За словами голови «Хочемо змін» Ростислава Прокопіва, створенню організації передувало бажання відновити у Новиці футбол. Попри те, що є одним із найбільших сіл Калуського району, у Новиці вже кілька десятків років не було футбольної команди.

— Місцева молодь, — каже Ростислав Прокопів, — власними силами відновила футбольні поля. Виявилося, що охочих займатися спортом насправді чимало, і вже за кілька місяців наша дитяча футбольна команда виграла кубок футбольного клубу «Ураган». Грошовий приз — 40 тисяч гривень — юні футболісти віддали, як свій внесок, у будівництво спортивного майданчика зі штучним покриттям. І ми, хоч тоді ще не створили ГО, також вирішили долучилися до будівництва.

А коли у громади кілька років тому виникла необхідність охороняти майно, активісти організували загони самооборони й проводили спільні нічні патрулювання вулиць.

Зрештою у 2019 році Ростислав Прокопів,Тетяна Клебан, Василина Мельник, Наталія Матрофайло спільно з командою активних молодих людей з Новиці та Добровлян зареєстрували громадську організацію «Хочемо змін», до якої увійшли і молоді підприємці, і вчителі, і ті, кому просто не байдужа доля Новицької громади.

Ліквідували сміттєві вали навколо Новиці

Свою діяльність у новоствореній Новицькій територіальній громаді ГО «Хочемо змін» розпочала із ліквідації сміттєзвалищ. На той час вони тягнулися від Новиці аж до Берлогів, було кілька стихійних сміттєзвалищ у колишньому колгоспному саду, за Ялинкою, неподалік цвинтаря, біля Зеленого Яру — всіх не перелічити. Побачити, як село потонуло у смітті, можна було на відеокадрах. Їх зняли і продемонстрували активісти ГО «Хочемо змін» на сільських зборах у Новиці.

Молоді хлопці і дівчата апелювали до сумління односельців, закликали бути свідомими, долучатися до прибирання, не залишати сміття де попало. Запросили всіх охочих у ряди організації «Хочемо змін», наголосили, що ГО займатиметься не лише прибиранням територій, але й ініціюватиме інші акції, братиме участь у різних конкурсах, щоб реалізовувати свої проекти на території громади.

Активісти розробили план утилізації вторсировини та план боротьби із сміттєзвалищами і взялися до справи. На першому прибиранні активісти та волонтери ГО «Хочемо змін» очистили від сміття відрізок узбіч дороги від в’їзного знаку до ставу і територію навколо нього.

— Не вірилося, що так багато людей, дітей прийде, щоб просто попрацювати разом, не за гроші, а заради спільної мети. Хлопці приїхали тракторами і різною технікою, допомагали в нашій роботі. Ми зібрали сміття, посортували окремо пластик, склотару і домовилися про утилізацію, — розповідає Тетяна Клебан.

Зібрали цілий кузов КамАЗа склотари та кілька причепів іншої вторсировини. За скло вторгували близько трьох тисяч гривень. Ці кошти вирішили віддати на будівництво скверу у центрі Новиці, який виношували у планах вже кілька місяців.

Такі прибирання стали традиційними у погожі суботні дні. Прибирали узбіччя, території сіл, береги річок та озер. Ініціативу підхопили і Добровляни, мешканці яких теж активно влилися в ГО «Хочемо змін», а також інші села Новицької громади. Активісти постійно звітували у соцмережах про свою роботу громаді, знімали фото та відео, організували кілька різноманітних твестів та естафет, щоб очистити своє село і території навколо нього від сміття. Окрім того, активісти ще у 2019 році розмістили попереджувальні таблички у місцях колишніх сміттєзвалищ.

У колективах, зокрема учнівських, запровадили тренінги з тімбілдингу та сортування сміття. Серед дітей з’явилося багато прихильників екоруху. Два ліцеї Новицької ТГ – Новицький та Підмихайлівський — стали учасниками всеукраїнського конкурсу від Фонду В. Кличка Zero Waste School (школа без відходів). Новицька команда отримала перемогу у цьому проєкті і в нагороду — прес для брикетування твердих відходів та контейнери для роздільного збирання сміття.

ГО «Хочемо змін» проводить активну просвітницьку діяльність і залучає все більше людей. Особливий акцент робить на роботі з дітьми та молоддю.

Тетяна Клебан каже: «У літніх екотаборах ми обговорювали і реалізовували ідеї, як популяризувати у Новиці здоровий і активний спосіб життя, як очистити село від сміття.

Екоактивісти проводили челенджі «Прибери територію», акцію «Здай зошит — збережи дерево», збирали відходи та здавали на переробку».

Отримані кошти спрямовували на придбання канцелярських виробів з вторсировини, паперових торбинок для продуктів, проведення екологічних заходів. Також ліцеїсти спробували себе в ролі дизайнерів, виготовляли еко-торби для покупок. Хлопці робили смітники для ліцею. ГО«Хочемо змін» разом з волонтерами проводили в селі акцію «Ні — кульочкам!»: роздавали людям паперові пакети і пояснювали, чому варто відмовлятися від поліетиленових.

Також юні волонтери на стадіоні приймали вторсировину — скло, пластик, метал, макулатуру. Але напередодні попросили людей не викидати це разом із звичайним сміттям, а посортувати. Учні були вражені тим, як багато людей долучилися і привезли своє сміття на переробку. До речі, все було правильно посортовано, залишалося тільки зважити сировину. Тож можна констатувати, що просвітницькі заходи дали результат.

— Ми не просто займаємось прибиранням, ми змінюємо менталітет наших людей, власним прикладом виховуємо молоде покоління, — переконаний голова ГО «Хочемо змін» Ростислав Прокопів.

 Парк: придумати і збудувати

Понад два роки тому в активістів «Хочемо змін» з’явилася ідея зробити центр Новиці кращим — збудувати новий сучасний парк. За словами голови ГО «Хочемо змін» Ростислава Прокопіва, це буде один із найкращих сільських скверів в Україні.

— За власні кошти ми виготовили проєкт, склали кошторис усіх робіт, які потрібно було виконати.

Хлопці та дівчата очистили територію від старих дерев, завезли більше 30 КамАЗів ґрунту, виставили бруківку, встановили нову огорожу, висадили понад 70 саджанців нових дерев та рослин, посіяли газонну траву, встановили сучасні лавки та ліхтарі.

Тож спільно з активною молоддю та підтримкою небайдужих підприємців, жителів села, меценатів, а також вихідців із села, які давно уже не живуть в Україні, але вірять в її майбутнє, у майбутнє нашого села ми реалізували цей масштабний проєкт, —розповідає Ростислав Прокопів.

Учні Новицького ліцею як волонтери ГО «Хочемо змін» теж беруть участь у розбудові парку: вони проводять ярмарки, де продають власноруч виготовлені випічку, сувеніри, різні смаколики, еко-продукцію, виготовлену з вторинної сировини: блокноти, ялинкові прикраси, еко-торби. Прибирають у парку, доглядають за деревцями і квітами.

Під час масових заходів активісти практикують встановлювати скриньки для благодійних пожертв на будівництво парку. Наприклад, під час минулого ярмарку вторгували та зібрали 18 тисяч 373 гривні, 320 доларів США та 120 €ВРО.

«Ми всі радіємо, що сюди приходять діти і дорослі, щоб відпочити. Але робота ще не завершена. Тож знову будемо мобілізовувати ряди організації і громаду села. Плануємо встановити ще ігровий майданчик для дітей, невелику сцену, фотозону, зелені зони для відпочинку, висадити більше дерев та квітів», — каже Тетяна Клебан.

— Ми тепер самі господарюємо у своїй громаді. За нас наші проблеми не вирішуватиме ні районна влада, ні обласна, а в сільської на все не вистачить коштів, — додає Ростислав Прокопів. — Тому кожен у міру своїх можливостей мав би прикладатися до створення комфортних умов у своєму селі, у своїй громаді: хтось коштами, хтось працею чи ідеями.

Не автодор, але дороги ремонтує

Дорога з Калуша до Новиці і в селі у недалекому минулому була у дуже незадовільному стані. Громадська організація «Хочемо змін» апелювала до влади різних рівнів, влаштовувала акцію протесту. «Вибила» обіцянку в обласної влади відремонтувати дорогу.

А поки довго чекали обіцяного, самотужки зробили ямковий ремонт, залатали найгірші ділянки від Добровлян до Новиці.

До речі, за таку ініціативу їх навіть хотіли покарати штрафом. Адже це — дорога обласного значення і ремонтувати її просто так, виявляється, не можна. Щодо поганого стану дороги до села громадська організація «Хочемо змін» неодноразово писали звернення за дорученням громади в різні інстанції, часто відвідували обласні кабінети, різними методами привертали увагу. Нарешті людей таки почули. Зараз до Новиці нова капітально відремонтована асфальтована дорога.

Проте Новиця — велике село, доріг у ньому багато. І більшість — теж у поганому стані. Наприклад, вулиця Михайла Грушевського, що у мікрорайоні «Баня», була жахлива. Новицькі активісти вирішили не чекати, поки у бюджеті громади з’являться кошти на ремонт цієї дороги, а підремонтували вулицю самотужки. За кілька днів громадська організація зібрала більше 50 тисяч гривень. Новичани звернулися до компаній, які займаються ремонтом доріг. Але ямковий ремонт майже двох кілометрів комунальної дороги представники дорожніх служб оцінили у 450-600 тисяч гривень.

Довго активісти не розмірковували. За 50 тисяч гривень закупили 20 тонн асфальту, бітум, щебінь і взялися до роботи. А щоб все було відповідно до норм, проконсультувалися у працівників Служби автомобільних доріг. І, як вважають,зробили ямковий ремонт не гірший, як роблять дорожники.

«Хочемо змін»: мета амбітна, але реальна

В активі ГО «Хочемо змін» — десятки корисних справ і реалізованих проєктів, в основному, це - екологічні просвітницькі та благодійні. Наприклад, громадська організація «Хочемо змін» спільно з молоддю села, учнями ліцею долучилася до масштабного всеукраїнського проєкту «Озеленення України» і за три дні висадили понад 6000 дерев.

Активісти оперативно ліквідували наслідки негоди на Оболоні, розчистивши дорогу Добровляни-Новиця від повалених дерев

Також ГО «Хочемо змін» обладнала у у Новиці сільський громадський простір: відремонтувати його допомогли волонтери БУРу.

А ще новицькі активісти проводять доброчинну діяльність, залучаючи до неї і дорослих, і малих односельців, допомагають діткам із сиротинця.

— Коли ти бачиш, що самодостатні успішні люди у свій вільний безкоштовно працюють на користь громади та допомагають іншим, тоді починаєш вірити, що все в нас вийде, — каже Тетяна Клебан. — І наша амбітна мета — зробити Новицьку громаду цікавою для інвесторів, привабливою для туристів і комфортною для жителів наших сіл — цілком реальна.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!