Як і де прикарпатцям отримати “Доступні ліки”


Жителі Івано-Франківської області можуть отримати 354 лікарських засоби безоплатно або з невеликою доплатою за програмою “Доступні ліки”. Це можна зробити у 455 аптеках, які беруть участь у програмі реімбурсації. Де і як пацієнтові отримати потрібні ліки?

“Доступні ліки” — програма, яка дозволяє пацієнтам отримувати в аптеках безоплатні або за невелику доплату ліки від серцево-судинних хвороб, діабету ІІ типу, бронхіальної астми, розладів психіки та поведінки, епілепсії та нецукрового діабету. А також препарати для профілактики інсультів та інфарктів. 

З 1 жовтня “Доступних ліків” стало більше, і тепер до програми включено 354 лікарські засоби. З них:

198 — серцево-судинні хвороби; 

51 — діабет ІІ типу;

27 — профілактика інсультів та інфарктів;

16 — бронхіальна астма;

30 — розлади психіки та поведінки; 

27 — епілепсія;

5 — нецукровий діабет. 

У 2021 році лікарі виписали пацієнтам Івано-Франківської області більше 364 тис. електронних рецептів за програмою. Із них погашено, тобто пацієнти отримали необхідні їм ліки — 315 тис. рецептів. 

Розподіл виписаних рецептів в області за групами хвороб:

Серцево-судинні захворювання — 229,6 тис.;  

Цукровий діабет II типу — 70,7 тис.; 

Профілактика інфарктів та інсультів — 49,2 тис.;   

Бронхіальна астма — 14,7 тис.;

Психічні розлади. Епілепсія — 304;

Ревматичні хвороби — 27;

Нецукровий діабет — 50. 

“Програма реімбурсації постійно розширюється, покриваючи все більше пацієнтів, яким потрібні ліки від хронічних хвороб. Зараз це вже сім нозологій. Жителі Івано-Франківської області можуть отримати свої препарати безоплатно або з частковою доплатою в 455 аптеках, 26 із них — у сільській місцевості. Для цього лише потрібен електронний рецепт, який можна отримати навіть по телефону. Тож якщо маєте якийсь із перелічених діагнозів — не зволікайте, НСЗУ платить за ваші ліки”, — наголосила директорка Західного міжрегіонального департаменту НСЗУ Мар’яна Возниця.

Лікарські препарати з реєстру програми “Доступні ліки” можна отримати винятково за електронним рецептом. 

Щоб отримати препарати за програмою “Доступні ліки”, потрібно зробити два кроки:

  1. Звернутись до лікаря, який випише вам електронний рецепт на ліки:

Це може бути ваш сімейний лікар;

При цукровому діабеті електронний рецепт на ліки може виписати ендокринолог або сімейний лікар; 

Ліки при розладах психіки та поведінки виписує психіатр; 

А у випадку епілепсії — невролог або психіатр.  

В електронному рецепті буде зазначена міжнародна непатентована назва препарату – діюча речовина. 

На ваш телефон надійде смс з номером рецепту, який необхідно назвати в аптеці. Якщо у вас немає мобільного телефону, лікар надасть інформацію про рецепт на папері.

Електронний рецепт можна одержати без особистого прийому у лікаря. Але дистанційні комунікації потрібно узгодити з лікарем заздалегідь.

  1. Прийти до аптеки, яка бере участь у програмі, назвати номер рецепту та обрати потрібні ліки. Знайти аптеки допоможе мапа з аптеками на дашборді НСЗУ —  “Електронна карта аптек-учасниць програми реімбурсації лікарських засобів”. 

Національна служба здоров’я України адмініструє програму “Доступні ліки” та відшкодовує аптекам кошти за ліки, які отримали пацієнти. За 2021 рік НСЗУ відшкодувала аптекам Івано-Франківської області 20,7 млн грн. 

Саме механізм реімбурсації, що закладений в основу програми “Доступні ліки”, робить лікування хронічних захворювань доступнішим. Адже пацієнтам, які через свій стан здоров'я потребують постійного прийому певних ліків, НСЗУ компенсує витрати на ліки. 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!