Як налагодити зв'язок з дитиною: поради психолога «Пацанок»


Наталія Борисова розповіла, як зробити батьківські взаємини з дітьми теплими

Одна з причин, чому у дітей погіршується поведінка – втрата зв'язку з батьками. Це вкотре довели учасниці четвертого сезону «Від пацанки до панянки» (Новий канал). Хоча у кожної з дівчат була власна життєва драма, їх об'єднувало те, що з батьками у них не було спільних точок дотику. Щоб не втратити зв'язок з дитиною, потрібно його постійно підтримувати. Як це робити – поділилася психолог реаліті Наталія Борисова.

Тактильний контакт для дошкільнят

Налагоджувати зв'язок і підтримувати контакт з дитиною батькам потрібно в будь-якому віці. У той же час не секрет, що в житті дітей є різні вікові періоди, які вимагають певної специфіки підходів.

У самому ранньому віці важливий тактильний контакт, теплі слова від батьків. Дитину потрібно часто брати на руки, розмовляти з нею, грати, посміхатися їй, читати казки, співати пісні.

Коли дитина йде в дитячий сад, вона починає проводити багато часу за межами рідного дому, в спілкуванні з однолітками і вихователями. У її житті настає соціалізація, вона багато часу проводить вже без батьків. Тут важливо не втрачати контакт, цікавитися, з ким вона дружить, у що грає. Обов'язково заохочувати її схильність до праці і творчості: цікавитися малюнками, конструкціями, виробами, які вона виготовляє, а деякі можна робити і разом з нею. У цьому віці батькам важливо водити дитину на секції і гуртки, проводити разом вихідні дні, гуляти, відвідувати дитячі заходи.

Самостійність і контроль

У молодшому і середньому шкільному віці дитина ще менше проводить часу з батьками. У неї з'являються друзі у дворі, школі, з якими вона спілкується все більше і більше. Крім того, і навчання з кожним роком стає складніше і вимагає все більшої заглибленості в процес. Тут батькам важливо дотримуватися золотої середини. З одного боку, потрібно давати дитині самостійно справлятися із завданнями, з іншого ж повинен бути певний контроль, але не жорсткий. Для дитини важлива допомога батьків у навчанні, але при цьому вони не повинні робити домашнє завдання за неї самі.

Дуже важливо запитувати у сина або дочки про їхні стосунки в школі з однолітками і старшими. Розмовляти про її проблеми. Запитувати ненав'язливо. І не відмахуватися, а йти назустріч, коли вона сама висловлює бажання про це поговорити. Дитина повинна відчувати впевненість, що в разі проблем і конфліктів в школі, батьки обов'язково її підтримають.

Перше кохання і вибір професії

З наближенням старшого шкільного віку у дітей будуть виходити на перший план романтичні відносини. Перше кохання, зустрічі та супутні їм події, які не завжди відображаються на навчанні позитивно. Важливо не ламати характер дитини, давати їй можливість так будувати своє особисте життя, щоб від цього не страждала ні вона, ні інші близькі їй люди.

Крім того, перед вашою дитиною вже буде досить гостро стояти питання вибору професії. Тут важливо слухати її і розуміти, що їй подобається, і ким вона хоче стати. Потрібно не нав'язувати свій варіант професії, а продумувати, в якій галузі ваші син або дочка зможуть максимально реалізувати свої таланти.

Слухайте дитину, вивчайте її внутрішній світ. Висловлюйте готовність допомогти, підтримати. Тільки тоді ваш зв'язок з нею буде залишатися міцним і збережеться на все життя.

До речі, зараз проходить кастинг в п'ятий сезон «Від пацанки до панянки» – якщо ви знаєте того, хто мріє змінитися в кращу сторону, але не знає як – здавайте йому «явки і паролі». А якщо хочете самі стати краще – заповнюйте анкету на сайті Нового каналу.



Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!