Які обмеження і покарання чекають прикарпатців в "червоній" зоні


З суботи, 30 жовтня, на Прикарпатті починає діяти "червона" карантинна зона.

Які обмеження чекають на прикарпатців розповіли під час брифінгу в ОДА, інформує кореспондентка Бліц-Інфо.

Сьогодні відбулося засідання регіональної комісії ТЕБ і НС. За словами голови ОДА Світлани Онищук, на сьогодні в нас є 64,1% завантаженості ліжок.

"Ми перевищили показники по двох критеріях: коефіцієнт виявлення випадків інфікування і рівень госпіталізації. В нас є ліжкомісця з киснем і ми готові приймати пацієнтів. Оскільки ріст захворюваності зростає серед дорослого і дитячого населення. Перервати ланцюг захворювання можна тільки через дотримання вимог та вакцинацію",- каже Онищук.

Своєю чергою заступник директора ДОЗ ОДА Володимира Дзьомбака, на Прикарпатті відкрили понад тисячу додаткових ліжкомісць.

"Ми забули за всі інші хвороби, оскільки всі лікарі зайняті боротьбою з коронавірус. Медики цілком підтримують ці жорсткі заходи, адже можливості медзакладів не безрозмірні, а ніхто не хоче лікуватися в спортзалах. Ми готові день і ніч вакцинувати, щоб не випробовувати долю і можливості людини одужати від цієї хвороби",- каже Дзьомбак.

Як наголосив Руслан Савчук, найближчим часом можуть бути пікові випадки захворюваності і медична система може не витримати.

"Це насторожує, адже завтра показники підтверджених випадків можуть бути дуже великі, адже я бачив скільки сьогодні провели тестувань. Найгірша ситуація сьогодні в Богородчанській громаді, Франківській, Рогатинській, Коломийській, Снятинській, Городенківській, Калуській, Надвірнянській та Долинській. В нас в області зараз майже 100% циркулює штам Дельта. Ріст захворюваності на коронавірус за тиждень суттєво зріс: Богородчанська громада - 98%, Івано-Франківська громада - 90%, Рогатинська громада - 78%, Коломийська громада - 63%,Снятинська громада - 93%, Городенківська громада 120%, Калуська громада - 101%, Долинська громада - 228%, Надвірнянська громада - 232%",- каже Савчук.

Опісля очільник Держпродспоживслужби Гурський розповів про обмеження, які запрацюють з 30 жовтня.

"Можуть працювати магазини, аптеки, ринки, заклади громадського харчування на виніс. Бізнес може працювати в одному випадку - якщо працівники вакциновані двома дозами та мають сертифікат, ПЛР-тест чи швидкий тест (діє одну добу). Підприємці мають розуміти, що або ми вакцинуємося, або закриваємося. Лише колективний імунітет дозволить нам повернутися до звичного життя",- каже Гурський.

З 21 жовтня поліція перевіряє дотримання перевізниками дотримання вимог перевезень. Про це повідомив заступник начальника ГУНП в області Остап Білейчук.

"Ми готові до вжиття необхідних заходів. Буде створено понад 100 мобільних груп, які будуть виносити постанови та складати протоколи за порушення. Ми не хочемо застосовувати примус, але доведеться",- каже Білейчук.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!