Як обрати першого вчителя для дитини


Вже доволі значний проміжок часу батьки майбутніх першокласників задумуються над вибором навчального закладу для свого нащадка. Та не менш важливо правильно обрати вчителя, адже перший педагог закладає й подальше бажання навчатися.

Перше, на чому слід зосередити увагу батькам – це рівень адаптованості власної дитини. Адже відбудеться зміна дошкільного навчального закладу на школу, колективу, в якому кілька років жила дитина, вихователя на першого вчителя, наголошує у розмові з кореспондентом «Бліц-Інфо» директор «Обласного центру практичної психології і соціальної роботи» Людмила Підлипна.

Психолог також акцентує увагу на виборі вчителя.

«Першу вчительку підбирати слід так, щоб вона була схожа на маму дитини, - розповідає Людмила Віталіївна. – Це допоможе дитині краще адаптуватися. Крім того, слід пам’ятати, що формування пам’яті, уваги відбувається в кінці сьомого року життя. Тому не слід тиснути на дитину, щоб вона 45 хвилин безперервно дивилася на вчителя, який використовує лише дошку і крейду. Вчитель має застосовувати й інші методи донесення інформації, приміром, ігрові. І лиш за таких умов дітки утримують увагу 30-35 хвилин».

Хоча, якщо об’єктивно подивитися на ситуацію, стверджує фахівець, не використовують вчителі відповідні методи настільки, як би мало бути.

А ще, наголошує психолог, батькам слід знати про традиції, корпоративну культуру школи. Що вимагається в навчальному закладі, що вітається, а що ні, наскільки це все відповідає сімейним цінностям. Це необхідно, щоб навчання в обраному батьками закладі не викликало в дитини певний дисонанс.

Якщо батьки обрали для свого майбутнього школяра спеціалізований заклад, слід не забувати, що в таких школах вимоги будуть значно вищими. Тому важливо підтримати дитину за будь-яких обставин.

Психолог наголошує, що в початкових класах найважливіше розвинути соціально-емоційний інтелект дитини. Крім того, зробити все можливе, щоб дитина максимально адаптувалася до нових умов, змогла зайняти своє місце, навчилася заявляти про себе.

А ще, зауважує Людмила Підлипна, одне з основних завдань першого классу – навчитися програвати. Дитина повинна зрозуміти, що вона не буде завжди найкращою та дізнатися, що не все в житті буде ідеальним.