Як омбудсмен відреагував на приниження депутатки Галини Белі екссекретарем Коломийської міськради


В Офісі омбудсмена розповіли, як відреагували на заяву депутатки Коломийської міської ради Галини Белі щодо дискримінації за ознакою статі.

Про це йдеться на сайті Офісу уповноваженого з прав людини.

Нагадаємо, у листопаді 2023 на сесії Коломийської міськради стався інцидент між тоді ще секретарем Коломийської міської ради Андрієм Куничаком та депутаткою

Під час виступу з трибуни Куничак звернувся до депутатки зі словами: “Будь ласка, не дивіться на мене так!” На її запитання: “Як?” – він відповів: “Як відьма!”. Після почутого зал почав аплодувати. Згодо у facebook почали поширювати відео, які принижували жінку та висміювали цю ситуацію з погрозами “спалити відьму”.

Як заявляють в Офісі омбудсмена, про це вони дізналися у листопаді 2023 року під час моніторингу ЗМІ.

"За інформацією, поширеною в ЗМІ, під час засідання Коломийської міської ради 09.11.2023 секретар цієї ради вжив висловлювання, що принижують жінку, порушують її право на повагу до честі, гідності та впливають на її ділову репутацію, нівелюють її повноваження як депутата міської ради. Після ознайомлення із записом сесійного засідання було підтверджено, що висловлювання публічної особи, депутата місцевої ради містять ознаки дискримінації за ознакою статі та порушення норм та правил етичної поведінки депутатів місцевих рад, передбачених зокрема статтею 8 Закону України "Про статус депутатів місцевих рад", - зазначається у заяві.

Невдовзі до омбудсмена щодо захисту від дискримінації за ознакою статі звернулася й сама Галина Беля. За її зверненням було відкрито провадження уповноваженого з прав людини.

Далі, з урахуванням наданих роз’яснень та рекомендацій уповноваженого, Коломийська міська рада вжила таких заходів - питання неетичної поведінки Куничака розглянули на засіданні постійної комісії з питань освіти, культури, спорту, інформації та молодіжної політики, соціального захисту, охорони здоров’я, ґендерної політики, депутатської діяльності, етики, регламенту, захисту прав людини та правопорядку.

До теми: У Коломиї достроково припинили повноваження секретаря міської ради

Чоловіку винесли попередження, а головуючому сесійних засідань рекомендували попереджати персонально та закликати до порядку депутата, який порушує правила етики.

"За результатами вжиття зазначених заходів, з урахуванням заяви секретаря Коломийської міської ради, ухвалено рішення Коломийської міської ради про дострокове припинення повноважень секретаря Коломийської міської ради. Отже, Уповноваженим забезпечено належне реагування органу місцевого самоврядування на прояви сексизму публічною особою цього органу та вжито заходів щодо захисту від дискримінації за ознакою статі", - підкреслили в офісі.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!