Як працювали нардепи Прикарпаття у 2020 році


Івано-Франківську область у Верховній Раді у 2020 році представляли сім нардепів-мажоритарників. П’ятеро з них входили до фракції “Слуги народу”, один — до депутатської групи “Довіра”, одна обранка позафракційна.

У листопаді 2020 року Зіновій Андрійович із фракції “Слуги народу” склав повноваження нардепа, оскільки виграв вибори міського голови Надвірної. Проміжні вибори в його окрузі відбудуться 28 березня, і Рух ЧЕСНО вже проаналізував кандидатів.

Рух ЧЕСНО дослідив, як працювали народні депутати із Прикарпаття у 2020 році, і брав до уваги ключові кадрові голосування та маркерні законопроєкти, які є важливими зокрема і для запровадження реформ.

Найбільш опозиційно при голосуванні за кадрові призначення проявила себе Оксана Савчук — вона утрималась під час голосувань за призначення уряду Шмигаля, генпрокурора Венедіктової, голови НБУ Шевченка та призначення Степанова. Проте підтримала 154 із 236 законодавчих ініціатив у другому читанні. 

Протягом 2020 року найменше законопроєктів серед прикарпатських нардепів подав Андрій Іванчук із депутатської групи “Довіра”, найбільше — Ігор Фріс зі “Слуги народу”. 

Кадрові питання

У 2020 році відбулася низка кадрових голосувань. У повноваження Верховної Ради входить формування Кабінету міністрів, призначення голови НБУ та надання згоди на призначення президентом генпрокурора.

Відставку урядуОлексія Гончарука і перезапуск Кабміну нардепи із Прикарпаття підтримали одноголосно. Примітно, що уряд Гончарука проіснував лише шість місяців, але нардепи були незадоволені його ефективністю. За призначення його наступника Дениса Шмигаля не проголосувала лише Оксана Савчук. 

https://lh5.googleusercontent.com/Ml-_yD_mzTi7ofVpFa3iXMKmQAWeylzyAkD8j2pUk3DvssJMlMPigkDr3Uyb605jgj7SuD0ctUt9CvmS3XmVI49KmBCfTX2l0CxeeMAXSJo9wltMfBRacopzcR8HMDrx5XZ89fyF

У грудні 2020 року у ВРУ відбулося скандальне голосування за призначення Сергія Шкарлета міністром освіти і науки України. Політика, який став міністром освіти, звинувачують у плагіаті, і під час голосування, яке набрало мінімально необхідну кількість голосів (226), нардепи вдалися до кнопкодавства. Не голосувала за призначення Шкарлета лише Оксана Савчук. Усі прикарпатські мажоритарники зі “Слуги народу” підтримали його кандидатуру, в тому числі Андрій Іванчук. Зіновій Андрійович на той час уже склав повноваження.

Наприкінці березня Верховна Рада двічі голосувала за призначення Максима Степанова міністром охорони здоров’я. При першому голосуванні 29 березня раді не вистачило голосів. Цього дня у голосуванні не брали участі Ігор Фріс, Едуард Прощук, Олександр Матусевич та Зіновій Андрійович зі “Слуги народу”, а також Андрій Іванчук із “Довіри”. Оксана Савчук утрималась, а Володимир Тимофійчук проголосував за. Вже наступного дня Рада успішно проголосувала за призначення Степанова. Із прикарпатських нардепів, що за день до того були відсутні, в Раді з’явився лише Андрій Іванчук, який проголосував за. Тимофійчук та Савчук позицій при другому голосуванні не міняли. У ЗМІ повідомляли, що кандидатуру Степанова лобіював Аваков і підтримував олігарх Ігор Коломойський.

Що стосується фігуранта п’яти журналістських антикорупційних розслідувань, міністра внутрішніх справАрсена Авакова, відставки якого вимагає громадський сектор, то він потрапив до складу Кабміну під час пакетного голосування за уряд Шмигаля. Із прикарпатських нардепів лише Зіновій Андрійович у червні 2020 року поставив свій підпис під постановою про звільнення Авакова з посту міністра внутрішніх справ. Цю постанову так і не винесли у сесійну залу на голосування, бо комітет із правоохоронної діяльності відмовився розглянути її по суті.

Заяві передувало те, що за час перебування Авакова на посаді міністра внутрішніх справ України не розкриті близько 55 нападів, замахів на вбивство та вбивств громадських активістів протягом 2016–2018 років. Підлеглі Аваковафігурували у злочинах. Журналісти оприлюднили факти понад 60 гучних злочинів, здійснених представниками МВС упродовж п’яти місяців: з січня по травень 2020 року. Серед найрезонансніших справ, відповідальність за розслідування яких лежить на відомстві Авакова, — вбивство Катерини Гандзюкнапад на Сергія Стерненка та вбивство Павла Шеремета.

За висловлення недовіри генпрокурору Руслану Рябошапці проголосували п’ятеро з семи прикарпатських нардепів — утримався Зіновій Андрійович, а Едуард Прощук був відсутній. Вже за 13 днів, 16 березня, ВРУ голосувала за призначення генпрокуроромІрини Венедіктової. При голосуванні утрималась лише Оксана Савчук, а Ігор Фріс був відсутній. Решта нардепів із Прикарпаття проголосували за призначення. 

За відставку голови Національного банку України Якова Смолія проголосували п’ятеро нардепів з Івано-Франківської області. Відсутнім на голосуванні був Ігор Фріс, а Оксана Савчук утрималась. Заяву на звільнення Смолій особисто подав президенту, аргументуючи рішення систематичним політичним тиском. Незадовго до відставки Смолій та його заступник Сологуб неодноразово заявляли про заклики профінансувати бюджет емісією гривні. Ідею емісії Смолійрозкритикував (емісія заборонена законом “Про Національний банк України”). Згодом в інтерв’ю РБК голова парламентського комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха підтвердив, що фракція “Слуги народу” виступає за друк грошей, а Смолій був не готовий до експериментів і “діяв аж занадто консервативно”. Разом з тим Наталуха зазначив, що фракція готова брати на себе відповідальність за наслідки емісії.

Мйже через два тижні ВРУ голосувала за призначення нового голови Нацбанку Кирила Шевченка. Його кандидатуру підтримали п’ятеро мажоритарників із Прикарпаття. Відсутніми при цьому голосуванні були представники “Слуги народу” Ігор Фріс та Зіновій Андрійович. Шевченко з 2015 року був головою правління державного банку “Укргазбанк”, у 2009 році працював радником прем’єр-міністра Юлії Тимошенко. У своїй програміШевченко зазначив, що НБУ продовжить співпрацю з міжнародними організаціями і політику зниження облікової ставки.

Як нардепи голосували за маркерні закони

Протягом минулого року парламент ухвалив низку законів, які мають серйозний вплив на економіку та роботу політичної системи країни.

Бюджет на 2021 рік підтримали всі прикарпатські нардепи, окрім Оксани Савчук, яка була відсутня на сесії ради. Також слід зауважити, що за бюджет 2021 року не міг голосувати Зіновій Андрійович, оскільки на той час він уже склав депутатські повноваження.

За відкриття ринку землі — законопроєкт № 2178-10 — у другому читанні не голосували четверо прикарпатських нардепів. “Слуги народу” Ігор Фріс, Едуард Прощук, Олександр Матусевич та Зіновій Андрійович були відсутні у залі засідань. Позафракційна Оксана Савчук голосувала проти. Володимир Тимофійчук зі “Слуги народу” та Андрій Іванчук із групи “Довіра” законопроєкт підтримали.

Щоб заблокувати цей закон, депутати з ОПЗЖ та “Слуги народу” подали понад 3,5 тис. поправок. За боротьбу із “поправковим спамом” проголосували лише два прикарпатських нардепи — Андрій Іванчук та Володимир Тимофійчук. 

https://lh3.googleusercontent.com/MjcrOII1jbZ_-ZXljQmyAKNxAQyWWEv_SUZbtwPF4PmoWHB-kU8tKGdqef5bQVm_9UVqnHykfoewYD8ZFFemWdTMeMe4I8Eez8e4QOycvBjqSpVW6Z3m0DrcaQ31fngKwuluU-3j

Законопроєкт про укрупнення районів підтримали чотири прикарпатських мажоритарники. Утрималась під час голосування Оксана Савчук, Ігор Фріс та Андрій Іванчук були відсутні. Важливим у законопроєкті було розділення Івано-Франківської області на шість районів, а не на п’ять, як у початковому документі. Проти приєднання до майбутнього Косівського району виступили мешканці смт Верховина та навколишніх громад — вони вимагали утворення окремого Верховинського району в межах Івано-Франківської області. Для цього навіть проводили виїзні сесії в Івано-Франківську і Києві. В результаті ВРУ затвердила утворення шести районів на Прикарпатті, враховуючи і Верховинський.

Зміни до виборчого законодавства підтримали четверо з семи прикарпатських мажоритарників. Утрималась лише Оксана Савчук, а Ігор Фріс та Зіновій Андрійович були відсутні у залі. Варто зазначити, що зміни до Виборчого кодексу вперше в Україні впровадили систему відкритих виборчих списків на місцевих виборах у жовтні 2020 року, а також встановили для кандидатів виборчу квоту у 25%.

Минулого року держава пережила суттєву законотворчу і конституційну кризу. Конституційний суд скасував здобуток Революції Гідності — електронне декларування, та статтю Кримінального кодексу, яка передбачає відповідальність за недостовірне декларування чи незаконне збагачення. Таким чином антикорупційна реформа була паралізована.

Нардепам довелося терміново готувати нову законодавчу норму, але ув’язнення, яке раніше було одним із можливих видів покарань за недостовірну інформацію, прибрали. За цю норму проголосувало п’ятеро мажоритарників з Івано-Франківської області. Не голосували Зіновій Андрійович та Володимир Тимофійчук — перший на той час уже склав повноваження, а другий був відсутній на засіданні.

Досить цікаво розподілилися голоси нардепів-прикарпатців за проєкт закону 2571-д, що впроваджував механізми регулювання банківської діяльності: Ігор Фріс проголосував проти, Прощук та Матусевич утримались, а решта представників “Слуги народу” з області проголосувала за, так само як опозиційні Іванчук та Савчук. 

Перший “антиковідний” закон від 16 березня, що встановив загальні протикоронавірусні норми в Україні, підтримали всі прикарпатські нардепи, окрім Ігоря Фріса, що був відсутній.

Голосування у другому читанні

На інфографіці відображено, як депутати-мажоритарники з Івано-Франківської області протягом 2020 року голосували за законопроєкти у другому читанні. Власне, після розгляду законопроєктів та ініціатив у другому читанні вони вступають у дію. Таких голосувань минулого року було 236.

https://lh6.googleusercontent.com/8vK35PBU57zunWN2j9drJOqren6_2aGKub44I0MHBPuF5A64YsMcamk2hv1OrLAVjcpCjS2bqKewWh7CNjex3lKDyQlUoPHcxleXeXXZ39CDbp5PKbvfLVhE5nyXRJADOCEBM-DY

Найбільше законопроєктів минулого року підтримав Володимир Тимофійчук із партії “Слуга народу”. Він підтримав 214 із 236 ініціатив, жодного разу не голосував проти, лише чотири рази утримався, тричі не голосував, а під час 15 голосувань був відсутній. 

Другим мажоритарником за кількістю підтриманих законопроєктів став колега Тимофійчука по партії Едуард Прощук. Він протягом 2020 року 208 разів голосував позитивно. Прощук лише чотири рази утримався при голосуванні, тричі не голосував, був відсутній на 21 голосуванні і жодного разу не проголосував проти. 

У 190 випадках розгляду законопроєктів у другому читанні Олександр Матусевич зі “Слуги народу” голосував за. Вісім разів він утримався, 12 разів не голосував, був відсутній на 26 голосуваннях і, як і більшість колег по партії, жодного разу за рік не проголосував проти. 

Самовисуванець Андрій Іванчук із депутатської групи “Довіра”, попри опозиційний статус у раді, 177 разів голосував позитивно. Жодного разу не проголосував проти, 15 разів утримався при голосуванні та 14 разів не голосував. Був відсутній під час розгляду 30 питань. 

Ігор Фріс — єдиний депутат із прикарпатських представників партії “Слуга народу”, що за 2020 рік голосував проти. Але зробив він це лише один раз. 174 рази Фріс голосував за, шість разів утримувався, п’ять разів не голосував при розгляді питань та 50 разів був відсутній. 

Номінально Оксана Савчук знаходиться в опозиції до чинної влади — вона єдина представниця ВО “Свобода” у парламенті. Проте це не завадило їй аж 158 разів протягом року проголосувати за. Лише тричі Савчук проголосувала проти, 42 рази вона утрималась і вісім разів не голосувала. Протягом року Оксана Савчук пропустила 25 голосувань. 

Зіновій Андрійович зі “Слуги народу” недопрацював свій депутатський термін, склавши повноваження у листопаді 2020 року. Із січня по листопад минулого року Андрійович 108 разів підтримував законодавчі ініціативи, вісім разів утримався, вісім разів не брав участі у голосуванні та пропустив 63 голосування у другому читанні. 

Хто представляє Прикарпаття 

Івано-Франківську область у Верховній Раді України представляють сім депутатів-мажоритарників. В опозиції до чинної влади двоє з них — позафракційна Оксана Савчук, що була обрана до ради від ВО “Свобода”, та Андрій Іванчук, що йшов на вибори самовисуванцем, а зараз перебуває у складі депутатської групи “Довіра”. Від партії “Слуга народу” по мажоритарних округах пройшли Ігор Фріс, Едуард Прощук, Олександр Матусевич, Володимир Тимофійчук та Зіновій Андрійович. Місце останнього у Раді наразі вільне — у жовтні 2020 року він переміг на виборах мера Надвірної, а у листопаді склав повноваження нардепа. У 87-му окрузі, який він представляв, оголошені перевибори, які відбудуться 28 березня. 

Оксана Савчук у Верховній Раді представляє округ № 83 — місто Івано-Франківськ. У парламенті очолює підкомітет з питань безпеки дорожнього руху та безпеки на транспорті та бере участь у роботі груп міжпарламентських зв’язків із вісьмома країнами світу. До того, як потрапила у парламент, двічі була обрана до Івано-Франківської міської ради від ВО “Свобода”, а з 2015 по 2019 рік була секретарем ради. Рух ЧЕСНО мінімум п’ять разів “ловив” нардепку на гречкосійстві, також вона фігурує у чотирьох антикорупційних розслідуваннях. Оксана Савчук причетна до передачі у 2016 році 1,5 га землі на вулиці Макогона в Івано-Франківську фірмі, пов’язаній з ВО “Свобода”. Ця ситуація обурила громадськість, яка звернулась до міської ради з місцевою ініціативою щодо скасування рішення про розробку детального плану вказаної території, проте активісти отримали відмову.

Ігор Фріс пройшов до Ради по 84-му округу. Його висунула партія “Слуга народу”. У ВРУ він є головою підкомітету з питань діяльності органів юстиції, органів виконання покарань та пробації. До 2019 року був приватним нотаріусом в Івано-Франківську, а у 2015 році балотувався до Івано-Франківської міської ради по 26-му округу від УКРОПу, але обраний не був. 

85-й одномандатний округ у Верховній Раді представляє Едуард Прощук — депутат від “Слуги народу”, член Комітету з питань екологічної політики та природокористування. До депутатства був керівником та засновником кількох компаній. Згідно із декларацією за 2019 рік, загальні статки родини депутата складають понад 6 млн гривень. 

Олександр Матусевич був обраний від “Слуги народу” у 86-му окрузі. У Верховній Раді — член Комітету з питань екологічної політики та природокористування. З 2014 по 2019 рік займавпосаду директора ДП “Вигодське лісове господарство”. У 2015 році був обраний депутатом Івано-Франківської обласної ради 7-го скликання від партії “УКРОП”.Матусевичазараховують до “групи Коломойського”у складі парламентської фракції “Слуги народу”

87-й округ до листопада 2020 року представляв Зіновій Андрійович. Він у 2019 році балотувався від “Слуги народу”, будучи міським головою Надвірної. Вже за рік від цієї ж партії він був висунутий на місцевих виборах як кандидат у мери все тієї ж Надвірної та переміг. Офіційно повноваження народного депутата склав 17 листопада 2020 року. 

Андрій Іванчук обраний як безпартійний самовисуванець в окрузі № 88. До того він двічі обирався нардепом: у 2014 році — за списком партії “Народний фронт”, а у 2012-му — від ВО “Батьківщина. Іванчук є фігурантом двох антикорупційних розслідувань — рейдерського захоплення приміщення фітнес-клубу в центрі Києва та невказання у декларації витрат на приватні перельоти на суму понад 0,5 млн гривень. Також Рух ЧЕСНО зафіксував 97 випадків кнопкодавства, які він здійснив. Ексміністр аграрної промисловості та продовольства Ігор ШвайказвинувачувавІванчука та партію “Народний фронт” у корупційних схемах на “Укрспирті”. 

Відео з фактом кнопкодавства Андрія Іванчука у листопаді 2020 року при голосуванні за Бюджетний кодекс

По округу № 89 до ВРУ пройшов Володимир Тимофійчук від “Слуги народу”. У Раді він є членом Комітету з питань аграрної та земельної політики. До депутатства протягом десяти років займався аграрним бізнесом. Увійшов до списку 100 депутатів, що у 2020 році жодного разу не виступали у Верховній Раді. Тимофійчук відомий своїми висловлюваннями про “коломойський район” та нецензурним спілкуванням із блогером Віталієм Мацьоцьким.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!