Як прикарпатські депутати голосували за "коронавірусні" закони


Верховна Рада схвалила закон про підтримку платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби та про підвищення доступності ліків.

Зокрема, Верховна рада України прийняла за основу і в цілому законопроект №3219 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (Covid-19)". За документ проголосували 344 парламентарів.

Передбачається, що порушення правил карантину людей, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм, передбачених законом України "Про захист населення від інфекційних хвороб", іншими актами законодавства, а також рішень органів місцевого самоврядування з питань боротьби з інфекційними захворюваннями, тягне за собою накладення штрафу на громадян від одного до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, на посадових осіб - у розмірі від двох до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. 

У документі також прописано продовження термінів отримання та надання адміністративних та інших послуг; низку заходів, спрямованих на захист прав та інтересів внутрішньо переміщених осіб, недопущення припинення надання житлових субсидій, реєстрації безробітних тощо; заборона на проведення органами державного нагляду (контролю) планових заходів зі здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності. Кабміну необхідно встановити додаткові доплати до зарплати медичним та іншим працівникам, безпосередньо зайнятим на роботах з ліквідації захворювання коронавірусом, в розмірі до 200 відсотків заробітної плати на період здійснення заходів, а також доплати окремим категоріям працівників, які забезпечують основні сфери життєдіяльності.

Окрім того, парламент підтримав за основу та в цілому законопроект № 3220 Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19). В цілому за законопроєкт проголосували 359 депутатів. 

Законопроектом вносяться наступні зміни до Податкового кодексу України:

- не застосовуються штрафні санкції за порушення податкового законодавства, вчинені протягом періоду з 1 березня по 30 квітня 2020 року;

- встановлено мораторій на проведення документальних та фактичних перевірок з 18 березня по 18 травня 2020року;

- подовжено до 1 липня 2020 року термін подання річної декларації про майновий стан і доходи;

- не нараховується та не сплачується у період з 1 березня року по 30 квітня 2020 року плата за землю;

- об’єкти нежитлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних або юридичних осіб не є об’єктом оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки з 1 березня по 30 квітня 2020 року.

Законом також внесено зміни до законів «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», «Про внесення змін до Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" та інших законів України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг», «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг».

Також Верховна рада України підтримала у другому читанні законопроект №2539 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо підвищення доступності лікарських засобів, медичних виробів і інших товарів, які закуповуються за кошти державного бюджету, і створення умов для закупівель у сфері охорони здоров'я за кошти державного бюджету ". За документ проголосували 295 нардепів.

Основним його завданням є підвищення економії бюджетних коштів під час закупівель медичних товарів завдяки звільненню операцій із закупівлі відповідних товарів за кошти державного бюджету від оподаткування податком на додану вартість. Це надасть змогу закуповувати більше медичних товарів при існуючих обсягах бюджетного фінансування програм у сфері охорони здоров’я. 

Тож кореспондентка Бліц-Інфо перевірила, як голосували прикарпатські нардепи за "коронавірусні" закони.

Отже "За" проголосували мажоритарники:  Оксана СавчукЕдуард ПрощукОлександр МатусевичВолодимир ТимофійчукАндрій Іванчук, Зіновій Андрійович (окрім законопроєкту №3220, де нардеп утримався від голосування). Нардеп Ігор Фріс - відсутній.

Серед нардепів, які пройшли по списку, свій голос “За” віддали: Олег Марусяк, Оксана Вінтоняк, Роман Мулик, Олег Синютка (окрім законопроєкту №2539, де нардеп утримався від голосування), Василь Мокан (окрім законопроєкту №3220, де нардеп утримався від голосування).

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!


Теги: