Як прикарпатські нардепи голосували за законопроєкт про мобілізацію і правку про демобілізацію


11 квітня Верховна Рада ухвалила в другому читанні законопроєкт про мобілізацію.

Найрезонантніша правка - парламентарі вилучили з документа норму, яка передбачала б демобілізацію військовослужбовців після 36 місяців служби за рішенням Ставки верхового головнокомандувача. За вилучення демобілізації з законопроєкту проголосували 227 парламентарів. За остаточне ухвалення законопроєкту в такому вигляді віддали голоси 284 депутати49 народних обранців "утрималися" - це фракція "ЄС" у повному складі, більшість із фракції "Батьківщини" та поодинокі депутати, передає "Бліц-Інфо". 

Свій голос "за" остатоточне схвалення законопроєкту віддали всі прикарпатські обранці - як і "мажоритарники", так і "списочники": Василь Вірастюк, Олена Вінтоняк, Ігор Фріс, Олександр Матусевич, Едуард Прощук, Володимир Тимофійчук, Олег Марусяк, Василь Мокан, Роман Мулик і Оксана Савчук, 

Щодо вилучення згадки про демобілізацію, то позафракційна Оксана Савчук "утрималася". Олег Марусяк і Василь Мокан зі "Слуг народу" були відсутні. 

Депутатка Оксана Савчук в мережі пояснила, чому утрималася.

"Не голосувала за поправки, які збили демобілізацію. Мої ж правки щодо гарантій на демобілізацію провладна більшість на комітеті та на вчорашньому засіданні проігнорувала. Голосувала за законопроєкт в цілому, хоч він слабкий, але іншого нема, а далі тягнути в країни немає часу. Окремо хочу подякувати запрошеним до зали бойовим комбригам військовим. Вас покликали до зали на 5 хв. і не дали змоги висловитись. Ми всі це бачили і війна не все спише. У зал запросили Міністра оборони Р. Умерова та Головнокомандувача О. Сирського, яких депутати хотіли б почути, однак вони мовчали, до виступу делегували тільки Командувача об’єднаних сил ЗСУ Юрія Содоля. Ми знаємо, що режисери голосувань керують своєю більшістю з кабінетів офісу, але це не допоможе владі втримати рейтинг", - написала Оксана Савчук

Що саме передбачає закон  - читайте у статті "Рада ухвалила законопроект про мобілізацію без демобілізації".

Надаємо, Верховна Рада 7 лютого у першому читанні підтримала оновлений урядовий законопроєкт про мобілізацію. Серед його пунктів пропонувалося скасування строкової служби (замість неї буде базовий військовий вишкіл) і демобілізація військових після 36 місяців служби. До другого читання проєкту закону народні депутати подали понад чотири тисячі правок: вручну й електронно.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!