Як привчити дитину до корисної їжі?


Поради професійних шеф-кухарів , які знають багато лайфхаків на тему, як поєднати «здоров'я» та «смачне» та залучити дітей у чарівний світ корисної їжі.

Багато батьків вважають просто необхідними перекушування; на їхню думку, дитина повинна їсти щось кожні півгодини. І якщо раніше батьки використовували димедрол, щоби діти спали, сьогодні «димедролом» стали солодощі, які допомагають дітям заспокоїтися. Тим часом під час перекушування діти з'їдають у півтора-два рази більше калорій, ніж у основні прийоми їжі, оскільки мало хто перекушує кольрабі.

Омана і в тому, як ми поділяємо дитячу та дорослу їжу. За фактом часто дитячі полиці в крамницях взагалі не мають відношення до здорового харчування. Експерти кажуть: «Чим раніше привчити дитину до дорослої їжі, тим краще».  

Додайте в харчовий раціон дитини вітамінний комплекс супрадин магічне драже для дітей що укріплює імунну систему, зміцнює кісткову тканину та підтримує запас енергії.

Ще одна поширена помилка – харчова дезорієнтація дітей. У той час як запевняєм, в тому, що овочі корисні, а самі подаємо зовсім інші приклади. Дійшло до того, що сучасні діти навіть не знають назв багатьох овочів.

Експерти наголошують, що дітей безглуздо тримати у стерильних умовах, наприклад, не давати спілкуватися з тваринами, змушувати постійно мити руки. Надмірна стерилізація середовища можуть викликати алергію або аутоімунні захворювання. Навіть якщо на дачі дитина з'їсть трохи землі, нічого страшного не станеться.

Поради прищеплення корисних харчових звичок дитині

Особистий приклад. Моделі харчової поведінки дорослих засвоюються дітьми найкраще.

Гра. Діти пізнають світ через гру. Розкажіть їм казку про броколі, щоб викликати інтерес до корисного овоча.

Зруйнуйте стереотипи. Наприклад, про те, що здорове харчування – це несмачно. Всіляко показуйте, що це не тільки корисно, а й смачно.

Подавайте їжу гарно. У японців, наприклад, є мистецтво бенто — банальні ланчі для дітей тут гарно сервірують у спеціальних коробочках, що розважає дитину та породжує інтерес до їжі.

Не тисніть на дітей. Завжди має бути вибір: хочеш – з'їж перець, хочеш – помідор чи огірок. Пропонуйте їжу, а не змушуйте її їсти.

Влаштовуйте тематичні сніданки-обіди-вечері. Наприклад, як їсть мишеня з якоїсь казки.

Розвивайте словниковий запас. Найчастіше вживайте харчову термінологію. Тобто використовуйте не лише «смачно», а «терпко», «кисло», «солоно».

Створіть веселку в тарілці. Вона формується з продуктів різних кольорів: вони не лише привертають увагу – у продуктах різних кольорів різні вітаміни.

Розділяйте святкову їжу та звичайну. Якісь «шкідливі» продукти не заборонені, їх можна їсти у свята.

Не бійтеся голоду. Не пхайте кожні дві години в дитину їжу. Гормон грелін, який відповідає за почуття голоду, зміцнює імунітет. Голод допомагає оздоровлюватись.

Створіть обряд спільної їжі. Спільне вживання їжі виробляє гормон окситоцин, який відповідає за почуття єднання сім'ї, допомагає їжі засвоюватися і є найкращим пробіотиком.

Виявляйте терпіння. Потрібно від місяця до півтора, щоб привчити себе до нових уподобань, тому співчуття і любов повинні стати вашими найкращими соратниками. До речі, ми з народження позитивно ставимося до гірких та прісних уподобань, і привчити дітей до них не так вже й складно.



Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!