Як шахраї вимагають гроші у коломийських абітурієнтів


“Бажаєте, щоб ваша дитина вступила в омріяний університет на державну форму навчання? Без проблем, адже ми маємо зв’язки з “верхівкою” будь-якого університету. Достатньо залишити свої контактні дані і ми вам зателефонуємо”. Саме такого роду шахрайство поширюється в Коломиї дедалі частіше.“Бажаєте, щоб ваша дитина вступила в омріяний університет на державну форму навчання? Без проблем, адже ми маємо зв’язки з “верхівкою” будь-якого університету. Достатньо залишити свої контактні дані і ми вам зат

Шахрайство в соцмережах

Цьогоріч, напередодні вступної кампанії, шахраї виловлюють свою “жертву” не тільки посеред вулиці, а й у соціальних мережах. Ведуться на пропозицію чимало абітурієнтів, бо усі хочуть вступити до омріяного вишу. Люди готові віддати велику суму грошей, не розуміючи, на який ризик ідуть.

Коломиянка Олена натрапила на такого роду шахрайство та одразу вирішила поділитися з нами досвідом.

“В соціальній мережі чоловік, який назвався Віталій Донцов, запропонував допомогу у вступі, але, звичайно, не безкоштовно. Віталій не уточнював ні організаційні питання, ні гарантію вступу, мовляв, усе розкажуть по телефону”, - розповідає Олена кореспондентам ”ДК”.

Дівчина одразу ж залишила свої контактні дані, а через день пролунав дзвінок. За словами афериста, у кожному університеті він має зв’язки з деканом, з яким Олена повинна зустрітися і домовитися про навчання на бюджетній основі за тисячу доларів. Звісно, усі кошти дівчина не повинна сплачувати одразу. Для початку варто внести лише половину суми. І тільки тоді, коли побачить свої ініціали у рейтинговому списку - решту.

Після викриття шахрайства Віталій вдався до шантажу. Обіцяв, що дівчина не матиме змоги вступити до жодного вишу. Та після такого “вироку” ані додзвонитися до шахрая, ані дописатися Олена не змогла. А тим часом Віталій “перехрестився” в соцмережі на Петра і змінив місце проживання з Києва на Оникієве, продовжуючи далі заманювати наївних абітурієнтів.

Тисяча євро - і ти у списку студентів вишу

На вулицях Коломиї такі випадки теж непоодинокі. У середмісті розгулює чоловік, який теж пропонує “легку здобич”. Але цей пан виявився вже більш досвідченим, адже він не пропонує навчання на державному замовленні, а тільки контрактне і лише до одного вишу - Київського університету міжнародних відносин. Звісно, не на доброчинних засадах.

Для більшої довіри коломиянин демонструє абітурієнтам та їхнім батькам липове посвідчення, додаючи, що “це не якесь там шахрайство, а серйозна справа”.

“Коли мене зустрів цей чоловік і почав пропонувати легкий вступ до вишу, я одразу щось запідозрив, - розповідає цьогорічний абітурієнт Микола. - На запитання, яким чином він мені в цьому допоможе, він поінформував, що необхідно з батьками приїхати до столиці, де нас зустріне його брат, якому й потрібно передати 1000 євро. За таких умов він гарантує швидке поступлення на будь-який факультет Київського університету без результатів ЗНО”.

Безплатні курси за … інтим

Усе було би безневинно, якби менше людей довіряли шахраям та якби не відбувалися й страшніші випадки, аніж марна трата коштів. Юлія поділилася своїм життєвим досвідом, як шахрай пропонував безплатні вступні курси за … сексуальні послуги.

“Я ніколи не могла подумати, що таке станеться саме зі мною, - розповідає Юлія. - Посеред вулиці чоловік спочатку запропонував вступити до вишу за гроші. Відповіла, що хочу спробувати вступити власними зусиллями, та чоловік, розсміявшись мені в лице, почав розповідати про нашу українську корупційну систему. Запропонував інший варіант, так би мовити, компроміс. Якщо мої батьки не матимуть змоги оплатити навчальні курси, то я сама можу собі зарадити. Чоловік схопив мене за руку і запропонував “побути наодинці”, де б могли домовитися за вступ”.

Варто наголосити, якщо ви внесете необхідну суму за вступ, це ще не гарантія того, що вас справді зарахують. Адже найчастіше абітурієнти потрапляють у пастки так званих шахраїв. Буває так, що випускника зараховують за його знання, але шахраї неодмінно стверджуватимуть, що цьому посприяли саме вони. Іноді для “достовірності” навіть можуть пообіцяти, що повернуть кошти, якщо вступ провалиться. Але це лише слова на вітер, так само як і внесені ваші кровні на шахрайські рахунки.

КОМЕНТАР ФАХІВЦЯ

Олексій ГУЦУЛЯК, адвокат:

“Шановні абітурієнти та їхні батьки, якщо у вас вимагають хабара за вступ, то у такому випадку потрібно звернутися до Служби безпеки України. Варто пам’ятати, що кримінальну відповідальність несе і той, хто бере хабар, і сам хабародавець.

Згідно зі статтею 369, давання хабара карається штрафом від двохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або ж обмеженням волі на строк від двох до п’яти років. А щодо особи, яка дала хабар, то вона може бути звільнена від кримінальної відповідальності тільки в тому випадку, якщо мало місце вимагання хабара або якщо після давання хабара вона добровільно заявила про те, що сталося, правоохоронним органам”.

Тетяна БОЙЧУК, “Дзеркало Коломиї