Якщо росіяни захоплять Бахмут, це буде завершенням російського весняного наступу - ISW


Їхні щоденні оцінки про хід російського вторгнення формують новинні заголовки. Зміну ситуації на фронті можна прослідкувати з деталізацією до вулиць по інтерактивних картах, які вони оновлюють щодня. Інститут вивчення війни (ISW) аналізує дані з відкритих джерел - супутникових знімків, кадрів з місць бойових дій, урядових звітів, повідомлень військових блогерів та місцевих органів влади.

Джордж Баррос, керівник групи геопросторової розвідки ISW, провів розмову з Тетяною Гайдук, креативною директоркою Truman і ведучою українського проекту KYIV NOT KIEV, про перспективи нового російського наступу та українського контрнаступу, проблеми в російській армії та еволюцію її командування, а також ситуацію в гарячих точках на лінії зіткнення, зокрема в Бахмуті та Авдіївці.

Російська воєнна кампанія проти України першого року повномасштабної війни пройшла дуже погано. Росіяни припустилися багатьох помилок. Інститут вивчення війни (ISW) до середини лютого 2022 року не підтверджував прогнозу на вторгнення, бо дії росіян на українському кордоні не виглядали як компетентний план цього вторгнення. Утім, ситуація змінюється.

«Вони вчаться та вдосконалюються. Вікно можливостей для українських сил скористатися з російських помилок зачиняється. Тому дуже важливо, щоб ми (США – ред.) надіслали Україні якомога більше озброєнь, та якомога швидше, щоб перемогти росіян, поки вони ще вразливі», вважає Джордж Баррос.

Серед системних проблем російської армії він найперше називає проблему з формуванням збройних сил. «Російська конвенційна армія зазнала поразки», каже експерт. Усі російські підрозділи, що мають значення для військової спроможності росії, воювали в Україні, зазнали втрат та перегрупувалися. «Це означає, що у Путіна немає ефективного «незайманого», чистого резерву, який він міг би використати будь-де в Україні», продовжує він та деталізує, що зусилля російського командування з використання в’язнів-вагнерівців та резерву «БАРС» у війні також не принесли успіхів. Тимчасом Путін не наважується провести повну мобілізацію або ж більше хвиль часткової.

Серед інших проблем він називає командування та військову культуру. Українські військові успішно перейняли передові західні практики країн НАТО, зокрема концепцію прояву ініціативи. Командири ЗСУ розуміють свою місію, мають підтримку керівництва, та не чекають вказівок з центру, щоб приймати рішення в динамічних бойових ситуаціях. Росіянам, в рамках їх радянського військового менталітету, це не властиво. Це паралізує процес прийняття рішень в російській армії.

«Українці успішно випотрошили російське офіцерське ядро», каже Баррос. ISW має інформацію про те, що курсантів військових академій достроково випускають, достроково підвищують, та направляють у командні частини, до яких вони не готові. «На відновлення російського офіцерського корпусу знадобиться ціле покоління», переконаний він. 

Джордж Баррос працює в команді геопросторової розвідки. Аналізуючи супутникові дані, можна помітити загальні тенденції в технології та тактиці російських штурмових дій на різних ділянках фронту. «Одна з найбільш очевидних речей, це використання тактики «людської хвилі» десантними загонами в районі Бахмута. За допомогою супутників або навіть безпілотників легко побачити, що російські війська, зокрема сили групи Вагнера, які діють в районі Бахмута, по суті є піхотою. Вони часто діють без будь-якої збройної підтримки, що призводить до жахливих втрат – поле бою всіяне їхніми трупами».  

22 березня представник Ради з нацбезпеки США Джон Кірбі зробив заяву, що Путін планує новий наступ, можливо, з багатьох напрямків. «Поки що на основі відкритих джерел ми не бачили жодної нової концентрації російських сил на якомусь конкретному напрямку, яка б свідчила про новий російський наступ», коментує її Джордж Баррос. Утім, додає, що Кірбі має доступ до секретної інформації, якого експерти ISW не мають, «тож, можливо, Джон бачив певні розвіддані, про які ми не знаємо».

Відповідаючи на питання, яке проєкту KYIV NOT KIEV передав британський The Independent, чи доцільно Україні обороняти Бахмут, віддаючи всі зусилля на фоні великих втрат, Баррос не погоджується, що Україна віддає обороні Бахмута усе: «З відкритих джерел ми не побачили жодних ознак того, що українці в значних масштабах залучили резервні сили для утримання Бахмута». Експерт порівнює бої за Бахмут з боями біля Рубіжного та Лисичанська минулого року. Тоді тактична ситуація також була складною, однак українські військові успішно використали ці бої, щоб знекровити противника.

«Я не беруся прогнозувати, що українці втратять Бахмут. Це можливо, але навіть якщо вони його втратять, це буде тактичною поразкою втрати міста на користь оперативного успіху знищення величезної кількості бойової сили», переконаний фахівець ISW. На його думку, росіяни знищують вагнерівців в Бахмуті, щоб «показати Пригожину його місце». Крім того, росія задіяла в Бахмуті елітні підрозділи, зокрема, повітряний десант. «Ці сили також будуть не в найкращій формі, щоб захищатися від українського контрнаступу», каже Баррос та низиває рішення України утримувати Бахмут поки що розважливим, бо, по-перше, українські війська не оточені, а по-друге, вони знищили значну кількість російських сил, і це дуже важлива умова для українського контрнаступу цієї весни.

Ситуація біля Авдіївки для Барроса виглядає відмінною від Бахмута: «Не схоже, що росіяни накопичили таку ж кількість сил, як і в Бахмуті, щоб спробувати досягти тактичних перемог виключно за рахунок грубої сили і великих людських жертв». Експерту видається, що росіяни можуть пріоритизувати Авдіївку після поразки під Вугледаром.

«Згідно з нашими оцінками, російська кампанія в Луганській області незабаром сягне кульмінації. Якщо росіяни візьмуть Бахмут, це майже напевно швидко завершить кампанію, бо вони не матимуть можливості продовжувати наступ після цього. Якщо росіяни захоплять Бахмут, це буде завершенням російського весняного наступу, і тоді ми побачимо, як українці почнуть перебирати ініціативу для свого весняного контрнаступу».

Стосовно озброєнь, які можуть зробити цей контрнаступ успішним та змінити динаміку на фронті, як це свого часу зробив HIMARS, Баррос скептичний. «Срібної кулі не існує», каже він. Та додає, що для вдосконалення здатності вести війну українцям знадобляться танки та бронемашини.  

До міжусобиць всередині Кремля прикута велика увага. «Є багато романтичних роздумів про те, що там якісь проблеми, що Путін піде і влада зміниться», іронізує Баррос. Він вважає розмови про усунення Путіна нереалістичними, однак його думка про подібний сценарій така: «Усі силовики, що теоретично можуть прийти на заміну Путіну, походять зі школи російського історичного ревізіонізму, російського імперіалізму. Усі вони не поважають суверенітет держав колишнього Радянського Союзу чи колишньої Російської імперії. Вони сприймають ці території як територію Росії, і вони продовжуватимуть, я думаю, вести війну проти України для досягнення цих цілей. Немає підстав вважати, що наміри Кремля щодо України колись зміняться».  

KYIV NOT KIEV — англомовний новинний блог про Україну, створений командою Truman у 2020 році. Його мета — покращити комунікацію України з міжнародною спільнотою. Проєкт відомий серією інтерв’ю з послами іноземних держав в Україні. Нещодавно команда KYIV NOT KIEV запустила Changemakers Season, що включає інтерв’ю з українськими та іноземними посадовцями, бізнесменами, науковцями та лідерами думок.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!