Янукович поїде на саміт до Вільнюса, але Асоціацію підписувати поки не планує


Голова МЗС України Леонід Кожара заявив, що президент України все ж планує їхати на саміт Східного партнерства, однак Київ і Брюссель поки не готові підписувати угоду про асоціацію і зону вільної торгівлі.

Президент України Віктор Янукович планує поїхати до Вільнюса на саміт Східного партнерства 28-29 листопада. Про це повідомив міністр закордонних справ України Леонід Кожара журналістам у Києві в понеділок, 25 листопада, пише ДТ.

"Президент України збирається відвідати саміт Східного партнерства у Вільнюсі", - сказав глава МЗС.

При цьому Кожара зазначив, що конкретно на сьогоднішній день Київ і Брюссель "не готові" до підписання Асоціації. Однак, запевнив він, це не означає відмову України від євроінтеграції.

"Україна не відмовляється від підписання Угоди про асоціацію. Ми говоримо про призупинення процесу підписання, про те, що станом на сьогоднішній день, за станом на 25 листопада обидві сторони - Україна та ЄС - не готові до цього акту", - повідомив він.

Як відомо, Кабмін України 21 листопада прийняв розпорядження, яким призупинив підготовку до підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Прем'єр-міністр Микола Азаров пояснив це проблемами в економіці та необхідністю покращити відносини з Росією й Митним союзом. Це стало причиною масових протестів у Києві та інших містах України, а також у країнах Європи та Америки з вимогою підписати угоду з ЄС.

Нагадаємо, раніше в ЄС заявляли, що підписання Угоди про асоціацію України з ЄС може відбутися і поза рамками саміту "Східного партнерства", але Брюссель все ж розраховує саме на саміт у Вільнюсі.

Єврокомісар Штефан Фюле, у свою чергу, заявив, що Євросоюз буде готовий відновити підготовку до підписання Угоди про асоціацію, як тільки Україна засвідчить свою готовність відновити рух до політичної асоціації та економічної інтеграції з ЄС заради блага своїх громадян.

Окрім того, президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу і президент Ради ЄС Херман ван Ромпей на спільній заяві зазначили, що пропозиція про підписання Угоди про асоціацію з Києвом все ще "залишається на столі".

Раніше також стало відомо, що лідери 14 країн-учасниць Євросоюзу вже підтвердили свою участь у саміті Східного партнерства у Вільнюсі 28-29 листопада. Як уточнили у МЗС Литви, є також "дуже позитивні новини" про участь президента Франції Франсуа Олланда, прем'єр-міністра Ве