ЮНЕСКО видало дипломи прикарпатським дерев'яним церквам


У палаці Потоцьких сьогодні відбулося урочисте вручення дипломів дерев'яним церквам, які були внесені до списку світової спадщини ЮНЕСКО.

Дипломи вручено вісьмом храмам з Львівської, Івано-Франківської та Закарпатської областей, повідомляють "Львівські новини".

Як зауважила Ірина Романів, заступник голови Львівської облдержадміністрації, робота над внесенням церков до списку спадщини тривала чотири роки.

За словами Олега Сала, голови облдержадміністрації, ця подія -- лише початок роботи.

"В області маємо багато дерев'яних пам'яток архітектури, які заслуговують на увагу. Хоча багато з них уже знищені або згоріли, ми будемо і надалі продовжувати роботу в цьому напрямку", -- пообіцяв пан Сало.

На вручення дипломів приїхали усі адміністратори церков. Кожному з них керівництвом ЮНЕСКО було підписано оригінал, а також копію документу.

Як зазначив Володимир Герич, директор Державного історико-архітектурного заповідника у Жовкві, внесення до спадщини ЮНЕСКО означає інше ставлення до пам'яток, потребу виділення коштів на їх реставрацію.

На урочистості побувала делегація з Польщі. Разом з українцями вона подавала спільну заявку до ЮНЕСКО. Два тижні тому таке ж вручення дипломів відбулося для польських представників церков.