З липня коломияни платитимуть за воду майже вдвічі більше


Вода з Пруту стане дорожчою. З 1 липня у Коломиї зростуть тарифи на централізоване водопостачання та водовідведення.
З 1 липня "Коломияводоканал" встановила наступні тарифи:
 
- Централізоване водопостачання - 7,44 грн за 1 куб. м (без ПДВ);
- централізоване водовідведення - 4,76 грн за 1 куб м (без ПДВ). 
 
Дані тарифи стосуються всіх форм власності однаково, як для фізичних осіб, так і юридичних суб"єктів підриємництва та бюджетних установ, йдеться на сайті "Коломияводоканал".
 
Нагадаємо, наразі коломияни платять за водопостачання - 4,50 грн. за 1 куб. м., а за водовідведення - 3,38 грн. за 1 куб. м.
 
Про можливе підвищення цін на воду у Коломиї говорили ще місяць тому.
 
Як йшлося у повідомленні Нацкомісії з держрегулювання у сфері компослуг, із 1 липня в Україні зростуть тарифи: на водопостачання – у середньому на 84%, на водовідведення (стоки) – на 105%, на водоспоживання (вода і стоки) – на 93%.
 
За словами представників Нацкомісії, яка їх установлює, тепер українці платитимуть за воду згідно з економічно обґрунтованим рівнем, тобто із закладеною рентабельністю до 5%. 
 
«Тарифи на воду підвищувалися востаннє в 2008–2012 роках. За цей час її собівартість суттєво зросла: потрібно більше коштів на виплату зарплат, закупівлю електроенергії, реагентів. Водоканали не можуть працювати у збиток, адже їм потрібно думати про існування своїх підприємств, щоб вони взагалі не померли», – розповів член Нацкомісії Дмитро Григор'єв.
 
У зв'язку з цим із першого липня підвищуються тарифи на воду для 26 з 150 підприємств, що забезпечують 87% ринку водопостачання країни. Решта водоканалів, найімовірніше, підвищать тарифи з першого серпня чи восени.
 
Тарифи на воду зростуть нерівномірно: наприклад, в Івано-Франківську водопостачання подорожчає на 41,7%, у Чернівцях – на 14,6%.
 
                                                                                                                                       Коломийські вісті