З нагоди свого 85-річного ювілею Володимир Грабовецький отримав медаль «За заслуги перед Прикарпаттям»


Сьогодні відзначає свій ювілей, 85 років, засновник Прикарпатської історичної школи, учень Івана Крип’якевича, заслужений діяч науки і техніки України, академік Володимир Грабовецький.

Медаль «За заслуги перед Прикарпаттям» іменитому ювіляру вручив голова облдержадміністрації Михайло Вишиванюк, відвідавши його вдома разом із представником Адміністрації Президента України, головним консультантом-інспектором Головного управління з питань регіональної та кадрової політики Сергієм Снопковим та земляком із Коломийщини, заслуженим журналістом України Романом Андріяшком, також іменником, якому сьогодні виповнюється 65 років.

О 20.00 на обласному радіо (ОДТРК - Карпати) - розповідь про Володимира Грабовецького, літописця Прикарпаття, журналістки Галини Добош в радіо циклі «Хто ми на цій землі». О 18.20 – програма- привітання з ювілеєм Романа Андріяшка, колишнього багатолітнього генерального директора ОДТРК.

Довідково

У доробку Народного історика Володимира Грабовецького - понад півтори тисячі наукових праць з історії України і Прикарпаття, в тому числі 60 фундаментальних монографій і більше сотні окремих видань. Серед найбільш відомих - багатотомник “Нариси історії Прикарпаття”, “Ілюстрована історія Прикарпаття”, Шашкевичіана і Шевченкіана, історії Гуцульщини, Покутської землі, Івано-Франківська.

Володимира Грабовецького, який виховав цілу плеяду істориків, ще називають літописцем Прикарпаття. Хоча він писав краєзнавчі розвідки і про міста та села Львівщини чи, приміром, Черкащини. Таких книг з історії міст і сіл у Володимира Грабовецького 25. Тож чи не єдиний серед минулих і сучасних істориків є почесним громадянином понад десятка населених пунктів України, в тому числі Івано-Франківська і міського кварталу “Княгинин”. Володимир Грабовецький створив чотири музеї. Особливий серед них - історико-меморіальний музей Олекси Довбуша в обласному центрі Прикарпаття, директором якого є і зараз, попри свій поважний вік.

Майже 40 років пов’язано з Івано-Франківськом, педагогічним інститутом - тепер національним університетом ім. Василя Стефаника. Як записано у Вікіпедії, науково-педагогічна діяльність Грабовецького поділяється на два періоди — львівський та івано-франківський. 22 роки працював у Львові, маючи такого поважного і високошанованого вчителя як Іван Крип’якевич. З 1975 року - в Прикарпатському національному університеті ім. Василя Стефаника, де упродовж 17 років очолював кафедру історії України.

Піввіку досліджував наукову проблему «Карпатське опришківство XVI—XIX ст.» та життя і діяльність Олекси Довбуша, видав про нього 150 праць і протягом півстоліття збирав історико-літературно-мистецькі експонати, на базі яких спромігся відкрити Івано-Франківський державний історико-меморіальний музей ОлексиДовбуша. Попри поважний вік і тепер є його директором. А ще був ініціатором і організатором встановлення пам’ятника і пам’ятних місць на місці, де народився і загинув народний герой.

Написав книгу про історію села Моринці, де народився Тарас Шевченко. Відома його фундаментальна праця про встановлення першого в Україні і світі скульптурного пам’ятника Кобзареві 100 років тому у Винниках під Львовом.

Вперше видав навчальний посібник «Історія Гуцульщини» для гуцульської школи.

Володимир Грабовецький - почесний голова обласної спілки краєзнавців.

Досвідчений педагог, наставник студентської молоді, двічі відмінник освіти.