З’явлення Божої Матері під Франківськом виявилося «фейком»?


Експерти заперечили «реалістичність» фотографії, на якій зображене з’явлення Діви Марії.

Як повідомлялось раніше, в останній день Великодніх свят, 22 квітня, в Угорниках четверо підлітків, гуляючи на дамбі коло річки, зафіксували диво. Хлопці почали хизуватися своїми телефонами, фотографувати все навколо та порівнювати якість світлин. 13-річний Богдан Беренда підійняв телефон угору та клацнув. Його брат Павло глянув на фото і… завмер від подиву. Адже побачив постать Діви Марії.

Багато хто сумнівався у словах очевидців, мовляв, це всього лише фотошоп. Тож вирішили якомога швидше перевірити.

Щоб перевірити ідентичність фотографії, його передали для експертизи кільком франківським експертам . Як виявилося, всі одноголосно стверджують, що це фотомонтаж.

Натомість отець Юрій Трухан у розмові з кореспондентом «Бліц-Інфо» зауважив, що як тільки хлопчаки розповіли йому про диво і показали фото, він відразу з ними серйозно поговорив.

«Я впевнений, що вони не брешуть. Добре знаю цих дітей. Вони побожні, перебувають під моєю духовною опікою, регулярно відвідують церковну школу. Особисто мені байдуже, що немає технічного підтвердження достовірності світлини. Адже ми говоримо про Боже чудо. Пригадаймо, скільки у світі чудотворних ікон плакали і кровоточили… А експерти у більшості випадків заперечували істинність цього феномену. Натомість маса людей біля тих блаженних образів зцілювалися. Об’явлення полягає у вірі».

Також отець зауважує, що ретельно дослідив історію села, архіви єпархії. І виявилося, у 1989 році, коли церква тільки вийшла з підпілля, на місці, де хлопцям явилася Матінка, правили першу Службу Божу.

«Я прочитав у Інтернеті багато образливих коментарів стосовно явлення в Угорниках, – продовжує Юрій Трухан. – Пишуть, мовляв, це лише спосіб ініціювати збір коштів на будівництво храму, ротонди тощо. Але про це взагалі не йдеться. Якщо б дива продовжували тут відбуватися, лише б тоді можна було говорити про встановлення місця паломництва».

Цікаво, що вчора, під час прес-конференції на місці явлення Матінки, чимало людей, дивлячись на роздруковане фото, побачили не Діву Марію, а Ісуса Христа. Отець Юрій підтверджує, що риси образу на папері й справді дещо змінилися, тому вважає це другим з’явленням.

 «Ми були свідками ще одного дива, як на мене. І це знак, що дорога до Ісуса Христа пролягає через Богородицю».

До теми: З’явлення Божої Матері на Прикарпатті: диво чи фотошоп?

Біля Івано-Франківська відбулося з’явлення Божої Матері