За «нелегального» працівника — штраф до 53 тисяч гривень. На податкову у Калуші «посипалися» заяви


Цього року в Україні зникає термін «стажування», а за неоформлених працівників підприємства і їхні керівники сплачуватимуть величезні суми штрафів.

Взяти працівника на стажування з цього року стає неможливо. Адже, таке поняття, як «стажування» просто зникає. Працівник має бути оформлений на роботі із перших днів, і до того часу, поки не відбулася документальна процедура, людина не може приступити до виконання своїх обов’язків, пишуть Вікна.

— Працедавець має видати відповідний наказ або розпорядження, — пояснила учора на семінарі начальник управління оподаткування фізичних осіб Калуської ОДПІ ГУ  Міндоходів в Івано-Франківській області Ольга Коржан. — І про це має бути повідомлено податкову службу. Людина може приступити до роботи лише тоді, коли вона працевлаштована. Такого поняття, як стажування — немає. На час, який би мав бути, як стажування, працедавець може хіба що передбачити меншу заробітну плату.

Податківець зауважила: механізм інформування податкової підприємцями — ще у стадії розробки. Але на сьогодні до Калуської оДПІ підприємці чи керівники підприємств мають написати заяву довільної форми і подати копію договору чи наказу.

— Якщо працівник оформлений на роботу на половину ставки, це має бути чітко зазначено — з якої і до якої години людина має працювати. Якщо перевірка прийшла о 15.00, а людина, за договором, має працювати лише до 13.00, значить, вона працює без належно оформлених документів, — каже Ольга Коржан.

Якщо контролюючі органи виявлять на підприємствах неоформлених працівників, це «виллється» у великі суми штрафів. За кожного «нелегального» працівника підприємство чи фірма змушена буде сплатити 30-кратний розмір мінімальної заробітної плати, тобто — 36,5 тисяч гривень штрафу. Плюс адмінштраф накладається на керівника підприємства чи — підприємця. Його розмір — від 500 до 1000 неоподаткованих мінімумів громадян, тобто — від 8,5 до 17 тисяч гривень.

Податківці інформують: зараз у Калуській оДПІ вже є дуже багато заяв від підприємств і підприємців про прийняття на роботу найманих працівників.