За пів року на Прикарпатті зафіксували майже пів сотні випадків хвороби Лайма


Хвороба Лайма або Лайм-бореліоз – це природно осередкове інфекційне захворювання, спричинене бактеріями роду Borrelia, що передаються людині з укусом зараженого кліща.

В Україні від 3 до 25% кліщів є переносниками бореліозу. Джерелом інфекції при бореліозі є до 130 видів ссавців та близько 100 видів птахів. Захворювання характеризується переважним ураженням шкіри, нервової системи, опорно-рухового апарату і серця, нерідко приймає хронічний, рецидивний перебіг. Більший ризик інфікування виникає у разі присутності кліща в шкірі понад 24 години. Отже, чим менше кліщ був на людині тим менша ймовірність зараження, каже лікар інтерн Снятинського відділу Коломийського районного відділу ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» Тетяна Андрейко.

Інкубаційний період становить від 1 до 45 днів (у середньому 7–14 днів). Сприйнятливість людей до захворювання висока. Безпосередньо від хворої людини до здорової збудники цього захворювання не передаються. Щороку близько 20 000 людей звертається з укусами кліщів до закладів охорони здоров’я.

За 2021 рік в Україні зареєстровано 2442 випадки хвороби Лайма. В Івано-Франківській області за 2021рік зареєстровано 25 випадків хвороби Лайма, а за 6 місяців 2022 року вже 46 випадків цієї інфекційної хвороби.

Симптоми хвороби Лайма можуть варіюватись у різних людей. Ось деякі найпоширеніші з них:

• плоска кругла висипка, схожа на червоний овал чи круг в будь-якому місці вашого тіла, називається ця висипка – мігруючою еритемою.

• лихоманка

• головний біль

• втома

• біль у м’язах та суглобах

• набряклі лімфатичні вузли

Також, є інші менш специфічні прояви такі як:

• порушення сну

• труднощі з концентрацією уваги

• параліч лицевого нерва

• заніміння та поколювання в руках і ногах

• менінгіт

• запалення міокарду

• ураження клапанів серця

Діагностика хвороби Лайма починається з опитування про вашу історії хвороби, що включає пошук повідомлень про укуси кліщів або проживання в ендемічній зоні.Також необхідне лабораторне підтвердження хвороби. Якщо лікар підтвердить у вас діагноз бореліозу, то вам буде призначено курс лікування антибіотиками. Курс лікування може зайняти час від 10 до 28 днів. Важливо закінчити курс, навіть якщо ви починаєте почувати себе краще. Люди, які отримували відповідні антибіотики на ранніх стадіях хвороби Лайма, як правило, швидко і повністю одужують.

Рання діагностика та належне лікування можуть допомогти запобігти виникненню пост-лікувального синдрому та попередити можливі ускладнення. Більшість людей одужують, але без належної діагностики та лікування хвороба в людини може перейти в хронічну і тривати місяці та навіть роки, маскуючись під інші захворювання.

В чому полягає профілактика хвороби Лайма? Оберігайтесь. Перебуваючи в лісистих або трав’янистих місцях, вдягайте довгі штани, заправлені в шкарпетки, сорочку з довгими рукавами, шапку та рукавички. Намагайтеся триматися стежок і уникайте прогулянок через високу траву. Використовуйте репеленти. Наносьте на шкіру засіб від комах з концентрацією ДЕТА (N,N-діетил-мета-толуамід) не менше 10%.

Майте на увазі, що хімічні репеленти можуть бути токсичними, тому уважно дотримуйтесь інструкцій. Будьте пильними. Будьте особливо пильними, проводячи час у лісистих або трав’янистих місцях. Ретельно обстежте себе, своїх дітей та домашніх тварин на наявність кліщів. Видаліть кліща якомога швидше пінцетом. Прикладіть пінцет біля голови або рота кліща і обережно потягніть. Переконайтесь, що всі частини були видалені. Промийте місце укусу антисептиком або водою з милом. Якщо кліщ живий, то його треба доставити у місцевий центр контролю і профілактики хвороб для лабораторного обстеження. Поінформуйте свого сімейного лікаря про факт укусу кліщем для медичного спостереження.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!