За смерть дівчинки на Прикарпатті лікар отримав виправні роботи


Ще не стерся з пам’яті нещодавній випадок про смерть неповнолітньої мешканки Коломийщини, якій після лікування зуба в приватного стоматолога в Мишині стало погано. Дівчинці в кареті «швидкої» надавали невідкладну допомогу, проте вона померла у відділенні інтенсивної терапії Коломийської дитячої лікарні.
Родичі  померлої  у неналежному  виконанні  своїх  професійних  обов’язків, що  спричинило  смерть  неповнолітньої,  звинуватили  лікарів,  зокрема  лікаря-стажиста Коломийської  станції  швидкої медичної допомоги із тридцятирічним стажем роботи. За скаргою було порушено кримінальне провадження та велося розслідування.
 
Нещодавно Коломийський  міськрайонний суд усе ж визнав винним лікаря  «швидкої», встановивши, що  обсяг  вжитих  заходів  виявився недостатнім. 
 
Дівчинка в стані клінічної смерті була доставлена в Коломийську дитячу лікарню, де й померла у відділенні  інтенсивної  терапії.  
 
У суді  обвинувачений  не  суперечив,  що,  надаючи  в  автомобілі  медичну  допомогу  хворій,  він  порушив  вимоги  протоколів  надання  медичної  допомоги при невідкладних станах у дітей на шпитальному і дошпитальному  етапах.  Хоча й запевняв, що він за всяку ціну намагався врятувати їй життя. 
 
Як було з’ясовано, того дня обвинувачений  був  старшим чергової  бригади,  тож  відразу після повідомлення диспетчера Коломийської СШМД виїхав  на  виклик  до  Великого Ключева. А зустрівши автомобіль, яким перевозили дівчинку, переніс її до карети «швидкої» та надав допомогу. 
 
Неповнолітня перебувала на «Д» обліку, оскільки страждала  бронхіальною  астмою. Можливо це й спричинило  нездужання  після  відвідин приватного стоматолога. 
 
Коли дівчинці стало погано, її сестра відразу зателефонувала на службу «103» та викликала швидку  допомогу.  Певно  відчуваючи, чим все може закінчитися, не стала чекати на приїзд медиків та приватним транспортом  сама   повезла  сестру назустріч лікарям, пишуть КВ.
 
При винесенні вироку було враховано й про що просив обвинувачений,  що  надання  медичної  допомоги  відбувалося у пізній вечірній час при малому відрізку часу, близько 7–10 хвилин зустрічі й доставки до лікарні, а ще відсутності в салоні  «швидкої»  необхідного освітлення й брак кисню в кисневому балоні. Обвинувачений у вчиненому щиро розкаявся та попросив  вибачення  у  батьків померлої. А ще просив медик не  карати  його  суворо  та  взяти  до   уваги  те,  що  протягом 30-ти років його праці не трапилося  жодного  смертельного випадку  з  тими,  кому  надавав допомогу, а також те, що особливість роботи лікаря завжди пов’язана з ризиком.
 
Не наполягала  на  суворому  покаранні й  мати  покійної.  Вона  має  до обвинуваченого  претензії  хіба що майнового характеру. За його кошт має бути проплачено та встановлено надмогильний пам’ятник.
 
Коломийський суд визнав  винним  медика  з  30-річним стажем у вчиненні злочину,  передбаченого  ч.  2  ст.  140 КК  України  (неналежне  виконання професійних обов’язків) і  призначив  йому  покарання  у  вигляді  виправних  робіт  за  місцем  роботи.  
 
Тобто протягом  року,  працюючи  в Коломийській  станції  екстреної  (швидкої)  медичної  допомоги, 10 відсотків його зарплати  відраховуватиметься  в  дохід держави.