Закон про амністію торкнеться лише тих, кого визнають "мирним"


Автор закону про амністію Юрій Мірошниченко заявив, що дія цього закону поширюється лише на учасників мирних акцій протесту.

"Підпадають під дію цього закону тільки мирні протестувальники", - заявив він, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Як відомо, даний закон ухвалювався у Верховній Раді у середу без обговорення. В опозиції вже заявили, що влада для набуття ним чинності висунула умови, які Майдан не виконає.

Закон "Про усунення негативних наслідків і недопущення переслідувань і покарання осіб у зв'язку з подіями, які мали місце під час проведення мирних зібрань" вводиться в дію лише з дня появи на сайті Генпрокуратури інформації про звільнення протестувальниками всіх адмінбудівель і розблокування вулиці Грушевського, зазначає "Інтерфакс-Україна".

Також повинні бути розблоковані інші вулиці, площі, провулки, бульвари в Києві та інших містах – крім тих, на яких відбуваються "мирні акції".

Мірошниченко запевнив: "Закон не передбачає необхідності звільнення проїжджої частини вулиці Хрещатик і прилеглих до неї вулиць. Він стосується лише вимоги звільнення приміщень, пов'язаних із діяльністю органів місцевого самоврядування й органів виконавчої влади". 

"Про згортання Майдану не йдеться, можливість мирних протестів залишається", - сказав він.

Стаття 10 закону відводить протестувальникам на виконання умов 15 днів із наступного після набуття чинності законом дня. Після закінчення цього терміну закон втрачає дію.

Згідно з ним, звільняються від кримінальної відповідальності особи, підозрювані чи звинувачувані в скоєнні низки статей КК за умови, що ці злочини пов'язані з масовими акціями протесту, які почалися наприкінці листопада 2013 року, і закриваються відповідні кримінальні провадження.

Українська правда