Замість даху – ще один поверх. У центрі Франківська незаконно добудовують будинок


На вулиці Павлика в Івано-Франківську без дозволів та погодження із сусідами власники будинку добудовують кілька поверхів. Жителі сусіднього дому кажуть, що роботи проводяться незаконно.

Марта Заяць проживає у будинку № 4, що на вулиці Павлика. Її будинок - сусідній із тим, де зараз ведеться будівництво. Розповідає, що роботи поруч розпочалися ще у серпні, але тоді всі думали, що власники перекривають дах. Але коли побачили в підмурованій частині прорізи під вікна, – зрозуміли, що це добудовують поверхи, пише Суспільне Карпати.

Жінка каже: "Почала звертатися до будівельників, щоб показали проєкт на будівництво, бо в мене там комин іде дуже близько до їхньої стіни. Хотіла подивитися, яким чином це все має бути оформлене. В документації мені відмовили. Мої батьки звернулися до Чури (ред.- власниці будинку). Вона сказала, що документи - в архітектора. Говорили з будівельником, домовилися, що він на три дні припиняє будівництво, щоб ми зібралися із сусідами та обговорили цей факт, це будівництво".

Проте на прохання мешканців забудовник не відреагував та продовжив роботи. Марта Заяць показує звернення, яке надсилали жителі до органів місцевої влади, та відповіді на них. Також каже, що зверталася до міського голови Руслана Марцінківа. Про це будівництво він говорив в одному з прямих ефірів.

Коли його запитали, чи буде швидка реакція щодо незаконної надбудови на вулиці Павлика, адже споруда несе загрозу життю мешканців, він відповів: "Ми звернулися в поліцію, адже зараз держархбудконтроль немає права на перевірки позапланові. Тому звернулися, аби відкрили кримінальну справу".

Восьмого жовтня будівельники підняли вище тент, під яким ведуть роботи, і у квартирі Марти Заяць спрацював сенсор, що визначає рівень чадного газу.

"Скільки в мене вже датчик стоїть, то вперше таке спрацювання. Раніше такого не було. Дуже себе погано почувала протягом тижня до цього спрацювання. Здала аналізи – був легкий ступінь отруєння чадним газом", - розповідає Марта Заяць.

Її мама Олександра Рудик каже, коли побачили, що будівельники почали зводити третій поверх, то почали шукати, як зв’язатися із власницею.

"Четвертого жовтня у нас була з нею зустріч. Вона сказала, що документи всі в неї на будівництво є, вони знаходяться в архітектора чи то в начальника відділу Григорія Качана. Ми, звичайно, не йшли до нього, а звернулися в ДАБІ з листом надати нам інформацію по незаконному будівництву. ДАБІ дало відповідь, що ніяких дозвільних документів на будівництво на Павлика, 6 не надавали", - говорить Олександра Рудик.

Також жінка розповідає, що минулого тижня разом із сусідами подала до суду, аби призупинити роботи з будівництва. Також мало не щодня сюди викликають поліцію.

Квартира Ольги Сафонової розташована на третьому поверсі. Її балкон межує з балконом, який звели будівельники. Жінка розповідає, що через роботи під час однієї із злив біля коминів в квартирі почала текти вода.

Вона пояснює: "Почало топити реально. Там було ще не накрито, і вони почали відрами воду зливати на наші будинки. Все це посеред ночі. У мене пліснява пішла вже з комина в квартирі".

Ольга Сафонова каже, що недавно дізналася, що саме має бути в приміщеннях, які добудовують: "Ходять такі чутки, і ми це можемо підтвердити, що це будується не просто приватна будівля, не просто добудовують житлову площу - це буде хостел. Тут, в центрі міста. Тобто, це ведеться будова, яка потім буде комерційною нерухомістю, яка буде приносити комерційну вигоду".

Щоб дізнатися, чи мають власники дозволи на будівництво, ми звернулися до начальника управління архітектури, дизайну та містобудівної діяльності Івано-Франківська Ореста Кошика.

Він переконує, щодо таких конструкцій діють містобудівні умови та обмеження: "(Власниця - ред.) мала б давати вихідні дані для проєктування. Цього немає. Вони не зверталися. Немає від нас дозвільних документів. І, наскільки я знаю, то архбудконтроль також не давав і не може дати без нас".

Що саме добудовують на Павлика, 6, журналісти Суспільного Карпати намагалися дізнатися й у Наталії Чури, яку жителі на Павлика називають власницею будівлі, але на телефонні дзвінки вона не відповідала.



Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!