Записки з лікарняної палати: Прикарпатка розповіла, як перехворіла на Covid-19


Мешканка Богородчан Ольга Корній-Чоп'як розповіла про перебіг захворювання та лікування коронавірусу у міській лікарні Івано-Франківська.

Своєю історією вона поділилась у мережі Facebook, пише Бліц-Інфо.

За її словами, аби зрозуміти, що діється з організмом при кашлі та поганому самопочутті, не треба здавати ПЛР-тест, результат, якого прийде мінімум через тиждень, потрібно зробити комп'ютерну томографію легень.

"Власне цей вердикт комп'ютера і визначив мій діагноз — двостороння пневмонія. Дане обслідування найдорожче в Богородчанах - 1200, проти 800 в лікарні на Мазепи. Питання — чому? І ще, коли здасте тест на ПЛР і будете чекати на його результати вдома, то справді можете померти. По-перше, він робиться довго, до тижня, а результат у Богородчанській лікарні вам не скаже ваш сімейний лікар, а при позитивному результаті подзвонить санстанція і може навіть не вам, а в моєму випадку, зятю... То це як? А лікарська таємниця, а етична складова? КТ легень показав у мене двосторонню пневмонію, а тому я опинилася в лікарні на Мазепи на четвертому поверсі терапевтичного відділу", - розповідає мешканка Богородчан.

Лікування серйозне і коштовне. Держава оплачує ліки з моменту підтвердженого ковіду, а тести приходять приблизно через 4-5 днів, тому виходить, що хворий практично оплачує своє лікування на 85%.

"Сама організація, обстановка у цьому відділі справді відповідає вимогам, якісний ремонт, нова сантехніка, санітарна обробка палат, праця середнього медичного персоналу нагадує злагоджену машину при дуже відповідальному ставленні до хворих. Лікарям зараз дуже важко, максимальне заповнення палат, щоденне поступлення до 35 вірусних хворих, спецодяг у спеку. Справді у цій лікарні фронт на війні з небезпечною хворобою. Лікарі рятують практично всіх хворих, тому честь їм і хвала.

А тепер, хто лікується... В моїй палаті лежали дві кранівниці з цементного заводу. До честі цього підприємства, вони одержали безкоштовне лікування і додаткову двотижневу оплачувану відпустку. А от працівниця швейної фабрики не одержала такого соціального пакета. Багато хворих з Бурштинської ТЕС, а ще п'ятидесятники з Рогатинщини, Тлумаччини. Але, найцікавіша географія Богородчанського району. Маркова, Манява, Кривець, Бабче — власне звідти були хворі з нашої палати. З розмов, ці села просто палають вогнищами інфекції, рахунок йде на сотні... і тільки одиниці йдуть до лікарні, всі сидять вдома і симптоматично лікуються.

А тепер про причини такої повальної другої хвилі ковіду, а як може бути інакше:
- коли хвора на ковід ґаздиня продає сир і сметану своїм клієнтам, а інша носить молоко на молочарню;
- коли мама лежить в лікарні, а дочка — кухарка готує весілля, а друга керує франківським рестораном;
- коли власники кафе лікуються підпільно в іншому районі, а вся молодь села гуляє в цьому кафе;
- коли церква збирає сотні людей, які п'ють освячену воду на Івана;
- коли на похорон п'ятидесятників збирається до тисячі братів і сестер з усього регіону;
- коли сільська продавчиня, перукарка, медичка, священник, вірні, чиновники всі на своєму робочому місці і в сім'ї є потенційними носіями, або жертвами вірусу", - розповідає пані Ольга.

За її словами, до людей хворих на коронавірус відносяться, як до прокажених. На її думку, саме тому люди бояться йти в лікарню та робити тести. Водночас вони займаються самолікуванням та пишуть пости, про те, що цієї хвороби немає.

"Тільки дуже відважні люди не приховують своєї хвороби, лікуються і виходять з лікарні тільки тоді, коли одержали від'ємний повторний тест, члени сім'ї також дотримуються відповідних правил поведінки. І як наслідок, теперішній епідеміологічній ситуації цілі родини в селах і містах хворі, це не тільки статистика, це дійсність, однак пояснення одне — випив холодної води, квасу, пива... кашляю, бронхіт, температури немає... І так безконечно... Моя вам порада, якщо є підозра — зробіть комп'ютерну томографію і вам відразу поставлять діагноз. Якщо є пневмонія, так як сталося у мене, то немає значення якого вона походження, бо лікується однаково. Тому навіть вдячна, що так сталося і мої легені зможуть краще дихати.

Отже, якщо хочете, щоби наші діти пішли до школи і садочки та хочете нормально, повноцінно жити в здоров'ї і реалізації власних планів, то потрібно робити висновки всі — сільські громади, чиновники, кожен на своєму робочому місці, зважуючи кожен свій крок, бо загроза серйозної другої хвилі справді є, на жаль", - підсумовує Корній-Чоп'як.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!