“Заплямована” репутація: Коломия перенасичена рекламою, як легальною, так і нелегальною


Місто все частіше втрачає свою культурну спадщину, керуючись принципами урбанізації. Туристів вражає така кількість реклами, за якою неможливо роздивитися красу старовинних будівель. Доводиться лише перепитувати в екскурсовода, як колись виглядав фасад будинку. Влада каже, що проблему знає, але й проконтролювати всіх не під силу.

Хочу щось крутезне й закордонне

Особливо коломиян та гостей міста вражають вивіски. На жаль, не тільки магазинів, але й міських установ, назв вулиць та дороговказів. Доволі багато вивісок зроблено на «суміші», як то кажуть, «французької з коломийською». Та ще й із купою граматичних помилок. Підприємці, щоб привернути увагу покупців, роблять замість естетичної вивіски візуальну пляму, розповідають в одній з дизайн-студій Коломиї. «Найчастіше коломияни вимагають від рекламістів зробити саме так, як вони хочуть – гарненько, «гламурненько» та схоже на щось крутезне й закордонне», – кажуть дизайнери.

Вивіски – яскраві плями на обличчі Коломиї. Маленькі та великі, з підсвіткою та без, саме вони дають уявлення про те, яку послугу чи товар можна отримати, зайшовши у двері. Як виявляється, небагато підприємців знають, що вивіска мусить мати естетичний вигляд та вписуватися у загальний архітектурний ансамбль міста.

У відділі архітектури та містобудування кажуть, що зовнішня реклама у Коломиї контролюється згідно з «Правилами благоустрою утримання прибудинкових територій», затвердженими міськрадою 2007 року. Зараз архітектори розробили ще й історичний ореал, який поки проходить вчену раду у Міністерстві культурної спадщини. Автором проекту став львів’янин Роман Могитич. «Розробку історичного ореалу розпочали ще у 2008 році, – розповідає головний спеціаліст відділу архітектури та містобудування Дмитро Кендзьор. – Коломия мусить зберегти стародавню спадщину міста».

Місцеві архітектори скаржаться, що приватні підприємці на контакт не йдуть. Тільки одиниці прислухаються до порад фахівців. Більшість «витворів» на фасадах магазинів не погоджені з відділом архітектури та містобудування. «Підприємці помилково вважають, що чим більше розміщено реклами на фасаді, тим більше буде клієнтів. У результаті – все виходить з точністю до навпаки. Вивіски зроблені з несмаком перекривають архітектуру та дратують око», – зазначає Д. Кендзьор.

У відділі архітектури та містобудування стверджують, що штрафувати порушників не мають права, але через відділ управління комунальним майном змушують знімати вивіски. Наразі успіхом увінчалися лише поодинокі випадки. «Коли історичний ореал затвердять та нововведення вступлять у дію, тоді зможемо боротися з нелегальною рекламою, якою перенасичене місто, – наголошує Д. Кендзьор. – Зокрема, у центральній частині Коломиї хочемо також заборонити встановлювати холодильники».

Самовільна реклама захопила місто

реклама11 (600 x 399)

Не менше проблем із самовільною розклейкою реклами на деревах, стовпах, водостічних трубах. У ратуші стверджують, що оголошення розклеюють самовільно. За теорією з цим мали би боротися працівники комунальної служби, а на практиці – з товстими шарами реклами, бувало й за 2009 рік, дають раду погодні умови. Бо в Коломиї лише таким чином «очищують» тумби для оголошень. Згідно з «Правилами благоустрою», у місті не можна самовільно встановлювати об’єкти зовнішньої реклами, не допускається розклеювання газет, плакатів, афіш, оголошень, реклам в недозволених місцях, а також на фасадах будівель, споруд, огорожах, деревах, опорах.

Заступник міського голови Михайло Білоус переконує, що перед святкуванням Дня міста всю Коломию очистять від самовільно розклеєної реклами. Але це роблять наразі лише раз на рік. А от в обласному центрі з цим хоч якось дають раду. У місті працює інспекція з благоустрою, яка останні місяці використовує автодозвон. На одному з комп’ютерів у офісі стоїть програма, яка що п’ять хвилин телефонує за номером, вказаним у нелегальній рекламі. Коли інспекція зафіксувала факт самовільного розклеювання оголошень, то уточнює за вказаним на рекламі номером, що не можна розміщати оголошення на фасадах будинків, водостічних трубах, опорах освітлення.

Перепони на шляху

Коломиянам також не до смаку й виносна реклама, або, так звані, спотикачки. Ці металеві конструкції найчастіше стають перепоною на пішохідних переходах. Доводиться виходити на проїзну частину, щоб обійти спотикачку. Михайло Білоус каже, що у місті з нелегальним розміщення виносної реклами бореться муніципальна дружина, яка чи не щоденно проводить обхід вулиць.Але щойно «муніципальники» минуть магазин, продавці знову виносять спотикачки на вулицю.

Реклама (600 x 399)

У ратуші не змогли згадати жодного випадку, коли б порушник ставав совісним та більше не займався нелегальною рекламою. Але ж місто маленьке і всі добре знають, хто і що клеїть. Наразі міськрада не може до кінця проконтролювати зовнішню рекламу або й взагалі до цього не береться. Але точно не мер обліпив всі коломийські паркани та стовпи. Тому цей гріх більше за коломиянами. Істина проста – починаймо з себе.

 

Вікторія МАРТИНЮК, «Дзеркало Коломиї»