Як рятувальники допомагають туристам не заблукати в горах під час снігопаду


На горі Піп Іван рятувальники вже фіксували 15 градусів морозу, і це вдень. А Чорногірський хребет завалило снігом.

Щоб туристи, які масово йдуть у гори, не заблукали у снігових кучугурах, рятувальники навіть встановлюють додаткові вказівники через кожних 25 метрів — під час сильного снігопаду вони допомагають мандрівникам орієнтуватися.

Про це 11 січня йдеться у сюжеті ТСН.

Високогірне село Шибене. Гуцули лише прокидаються, а загін рятувальників уже вирушає на гору Піп Іван. Погодні умови, вони змінюються у горах  миттєво.  За сто метрів до обсерваторії вітер піднімає снігову крупу, крізь яку ледве проглядаються потужні стіни величної будівлі. 

ть гірські рятувальники. Хлопці  чергують тут вахтовим методом по 8 діб. Вони туристів зустрічають, тих, які дуже змерзли, зігріють і обов'язково підкажуть  кращий маршрут. Але головне їхнє завдання — це рятувати людей, які потрапили у біду.

Ці хлопці бачили багато обморожених і виснажених туристів. Тішаться, що змогли їм допомогти, але їм доводилося спускати вниз і мерців. Карпати не пробачають тим, хто йде у гори без підготовки, спорядження чи надійних  провідників.

Моніторинг погоди та обстеження лавинонебезпечних  ділянок — це теж обов'язок гірських рятувальників. І що з того, що температура мінус 15 і на горі вітер збиває з ніг.  Василь Фіцак розглядає структуру снігу, вимірює його температуру. 

Поряд рятувальник Олександр теж копає. 

Але це не наукові дослідження. Так хлопці ледь не щодня відкопують свій нужник. До речі, це найвисокогірніший туалет країни.

Туристи люди освічені, але  жартома кажуть, щоб погода на Чорногорі покращала, треба затрембітувати. Сонце і справді хоч ненадовго, але вийшло з-за хмар. Рятувальники одразу ж беруться встановлювати нові вказівники на трасі. 

Вже під час наступної заметілі такий металевий прут підкаже змученому туристові, що він на правильному шляху, а ще — знатиме, що там, високо у горах чергує четверо сміливих  хлопців, які прийдуть на допомогу, коли стане вже зовсім  важко. 

 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!